Konstnärer

Fredrika Anderson

Verksam Göteborg, Sverige
Fredrika Anderson ”Att ge upp har inte övervägts, #1,#2,#3 Courtesy: Konstnären. Tack till Kvinnsam – nationellt bibliotek för genusforskning.

”Att ge upp har inte övervägts, #1, #2, #3”, är en serie målningar på siden. De tre fanorna av Fredrika Andersson har lånat formen från standaret (en fana på stång) som användes vid en demonstration för kvinnlig rösträtt i Göteborg den 2 juni 1918. Senare samma år antog riksdagen det första beslutet på vägen mot allmän och lika rösträtt. Baneren bär inga budskap i text utan består av motiv som bygger på foton ur Göteborgs historiska arkiv.

Avbildad är demonstrationen med den nationella frontfiguren Fredrika Frigga Carlberg gåendes längst fram i tåget, efter standaret. På en annan syns Göteborgs Konsthall på den tiden lokalerna fanns på Valands ritskola. På den tredje pågår ett kollektivt arbete. Tyget har i botten en rosa ton som färgats med koschenill. Det är en lus som man använt sedan forntiden för att färgsätta bland annat läppstift. Bilderna hänger här som förslag, hyllningar och tecken, redo att plockas ner och bäras i demonstrationer på stadens gator och torg.

Fredrika Anderson (f.1982) är verksam i Göteborg och utbildad på konsthögskolan Valand där hon tog sin masterexamen (MFA) 2013. Anderson har ställt ut på platser som Galleri 1, Hammarkullen konsthall och Galleri 54 i Göteborg, Galleri Bokboden i Bergen, Norge,  Malmö Konsthall och Göteborgs Konsthall. Hon har också vid flera tillfällen medverkat på GIBCA Extended. 

Utställning