Konstnärer

Fanny Hellgren

Verksam Göteborg, Sverige
Fanny Hellgren Sediment Drawings, #1 #2 #3 #4, 2021–2022  Grafit, pigment, akvarellpapper, varierande mått. Courtesy: Konstnären

Fanny Hellgrens bildserie Sediment Drawings kan betraktas som experimentella dokumentationer av geologiska förlopp ur ett nymaterialistiskt* perspektiv. Hellgren relaterar till poeten William Blakes fras från 1803 “To see a World in a Grain of Sand” / Att se världen genom ett sandkorn där han beskriver hur minsta sandkorn berättar om sin tillblivelse och människans ursprung. Han menar att den energi som frigjordes ur den enorma explosion som skapade vårt universum sk Big Bang är samma energi som lagras i materians minsta beståndsdelar.

I stället för att avbilda naturen låter Hellgren landskapets material avbilda sig på papprets yta. Hon täcker våta akvarellpapper med sand för att sedan spraya på en blandning av jordpigment, grafit och vatten. När pappren soltorkat så borstar hon bort sanden. Den process som avtecknas på pappren åskådliggör det som sker i geologiska förlopp då landskap formas och blir till avtecknade processer om materialitet, tid och jordens kosmiska ursprung.

* Nymaterialismens idéer handlar om att röra sig bort från distinktioner som död/levande, natur/kultur för att i stället förstå materia, natur och människa som olika uttryck av en komplex, levande helhet.

Fanny Hellgren (f. 1992) är verksam i Göteborg. Hon tog sin masterexamen på Konsthögskolan i Malmö 2021 och har studerat vid HDK-Valand i Göteborg samt vid Akademie der Bildende Künste i Wien. Hellgren har ställt ut internationellt och i Sverige, på bland annat Nevven Gallery i Göteborg, Raum Vollreinigung i Berlin, 3:e Våningen i Göteborg och på Göteborgs stadsmuseum.   

Utställning