Konstnärer

Erika Artz
och Juan Linares

Erika Artz och Juan Linares Erika Arzt och Juan Linares, Eroding While Tracing… Foto Hendrik Zeitler

Erika Arzt (född 1969, Österrike) och Juan Linares (född 1972, Spanien) har samarbetat sedan 2007. De studerade vid University of the Arts och Royal College of Arts i Storbritannien och bor och verkar i Berlin.

Som en motståndshandling mot kraven på effektivitet, projektbaserad produktivitet och informationsdriven läsbarhet är deras senare verk en intim omförhandling av praktiken genom experiment och korrespondens med de vanor, ritualer och relationer som formar den. Tidigare utställningar omfattar Fundación Botin, Santander (2012); Johannesburg Art Gallery (2011) och Spreepark/Centro Cultural Montehermoso, Berlin/Vitoria-Gasteiz (2010).

På Göteborgs Konsthall medverkade Arzt och Linares i biennalen The Ghost Ship and the Sea Change 2021.

Erika Arzt och Juan Linares, Eroding While Tracing, Waning Forming, 2015-2021. Foto Hendrik Zeitler.

The Ghost Ship and the Sea Change

Installationen Eroding while Tracing, Waning, Forming bestod av broderade och målade textilier. Konstverken gjordes över flera år som reaktion på en längre tid av utmattning och sjukdom. De bär spår av konstnärernas pågående resa mot att återupprätta sina relationer till livet, varandra och den konstnärliga processen. Textilierna undviker narrativ, men inrymmer en känsla av djupare mening som motsätter sig en världsbild där allting – inklusive konstnärlig verksamhet – förväntas underordna sig förutbestämda nivåer av produktivitet och informationsdriven läsbarhet. De många lagren av färg och slingrande linjer har tillkommit i mötet mellan vardagliga rutiner och ritualer, och de flytande egenskaperna hos olika material och gester. Spåren av liv och längtan som samlats på tygerna över tid påminner om konstnärernas långsamma rörelse mot förändring, såväl som det de lämnat efter sig under processens gång.

Erika Arzt och Juan Linares, Eroding While Tracing, Waning Forming, 2015-2021. Foto Hendrik Zeitler.

Erika Arzt och Juan Linares, Eroding While Tracing, Waning Forming, 2015-2021. Foto Hendrik Zeitler.

Utställning