Konstnärer

Enver Ramirez

Verksam Göteborg, Sverige
Enver Ramirez Negro Cover, Enver Ramirez

Negro Escandaloso 4 Ever – The Lost Tapes är ett minnesarbete och historieskrivning om konstnärens bror Zamir Ramirez, som gick bort 2014. De senaste 15 åren har Enver Ramirez verkat som musikproducent och samarbetat med majoriteten av Göteborgs hiphopscen. På 1990-talet var han med och grundade rapkollektivet Hammer Hill Click som banade vägen för kommande generationer av förortshiphop, ett arv som hans yngre bror Zamir Ramirez, känd som Negro Escandaloso, tog efter.

Verket omfattar en serie Rap album, olika filmklipp som hans bror lämnade efter sig och videoverket Negro Escandaloso 4 Ever – The Lost Tapes, som är ett pågående arbete skapade ur konstnärens samlade arkivmaterial. Glimtar ur Zamirs vardagsliv vävs ihop med intervjuer, musikvideos, konserter och hans avskedsceremoni som leds av en Chaman vid Titicacasjön i Bolivia. Musiken och filmerna visas på en stationär dator tillsammans med diverse memorabilia på ett skrivbord, i bakgrunden hänger affischer illustrerade av hans brors nära vän, konceptillustratören Dennis Chan.

Här möter vi Zamir Ramirez i formen av en Chakana. Det insamlade videomaterialet som Ramirez satt samman sträcker sig från början av millennieskiftet fram tills idag.

Enver Ramirez (f. 1977) lever och verkar i Göteborg. Han har varit verksam som skådespelare, manusförfattare, dokumentärfilmare samt regisserat spelfilmer och musikvideos och på 90-talet grundade han rapkollektivet Hammer Hill Click. Ramirez kom till Sverige 1981 som flykting från Bolivia tillsammans med sin familj. Enver Ramirez arbetar i dag främst som musikproducent. 

Utställning