Konstnärer

Daniel Götesson EKTA

Verksam Göteborg, Sverige
Webbplats ekta.nu/
Daniel Götesson EKTA Daniel Götesson EKTA

I Daniel Götessons målningar ryms influenser av graffittikultur och modernistiska anslag där det abstrakta möter en igenkännbar symbolik. Framförallt finns en pågående dialog mellan Götesson och andra konstnärer och deras verk; i denna serie tilltalar han tidigare konstnärskollegor som Roger Risberg, Börje Evert Hjort och Martin Kippenberger. Götessons måleri kännetecknas av starka kontraster med geometriska fält och olika texturer som samverkar lekfullt, men bildernas motivsfär inrymmer också referenser som avslöjar sociala, politiska dimensioner och existentiella livsfrågor.

Dessa verk visar olika figurer, i olika åldrar, som är på väg in eller ut från olika hus. De står på tröskeln mellan olika rum, passager, eller psykologiska tillstånd. De dämpade tonerna i bilderna, enkelheten och upprepningen, samt svärtan som omger gestalterna öppnar upp för en föreställning om hemmet som en mörkare plats. En plats som framkallar känslor av destruktiv otrygghet snarare än tillhörighet.  Götesson hämtar här inspiration från tidigare verk av Roger Risberg (1956 – 2011). Enligt Götesson finns Roger Risberg närvarande och inskriven i samtliga bilder.

Daniel Götesson EKTA (f. 1978) är verksam i Göteborg. Han rör sig fritt mellan olika konstuttryck med rötterna i graffittikulturen. Götesson har studerat animation och grafisk design och har en kandidatexamen (BFA) i Illustration från London College of Communication, England. Daniel Götesson har haft ett flertal separatutställningar i Sverige men också internationellt i Lyon, Berlin och Bryssel. I såväl Sverige som Italien, Frankrike, Kroatien, Polen, England finns han representerad med offentliga verk.  

Utställning