Arazo Arif (f. 1991) är poet, manusförfattare och konstnär verksam i Stockholm.

Arif har en masterexamen i litterär gestaltning från Akademin Valand och gav 2020 ut mörkret inuti och fukten på Albert Bonniers Förlag. Hon driver även podcasten Looney Talks. Arif medverkade i utställningen Untitled på Göteborgs Konsthall med verket Vittnesmål av våld.

Ljud- och textverket Vittnesmål om våld består av tre olika våldsskildringar berättade med förövarnas röster. I texterna blandas nyskriven fiktion med dokumentärt material ur Arazo Arifs fleråriga researcharbete om våld som socialt fenomen, såväl som ur P1-dokumentären ”Männen bakom våldet” av Karwan Faraj.

Genom att våldet skildras ur förövarens synvinkel skärskådas brutalitetens logik: Vad orsakar våldsamt beteende? Vad får förövaren ut av det? I monologerna framställs våldet som en del av samhällets själva struktur – som en konsekvens av samhällets brister, hierarkier och underkastelse. Våldet finns överallt i våra relationer och begär, och vem som helst kan bli en förövare.

I detta verk visas våldet utan att demoniseras som någonting som står utanför samhället. Istället är det en nyfiken undersökning av förövarens konstitution, som Arif menar är nödvändig i det förebyggande arbetet mot våld.

Vittnesmål om våld läses av Arif, Alan Arif och Ribar Amedi.

Vi vill varna för att verket innehåller våldsskildringar och sexuellt våld.

Utställning