Konstnärer

Anna-Karin Rasmusson

Verksam Stockholm
Anna-Karin Rasmusson

Anna-Karin Rasmusson har en Master of Fine Arts från Kungliga Konsthögskolan i Stockholm (2016). Med utgångspunkt i måleriet och vardagen arbetar Rasmusson framför allt med videoinstallationer.

I måleriska och expressiva scenografier bygger hon upp miljöer och situationer genom vilka hon undersöker motstridiga känslor och ett fysiskt och emotionellt mänskligt samspel.

Bland Rasumussons utställningar kan Modernautställningen 2018, Konstnärshuset i Stockholm, Köttinspektionen i Uppsala och Den Frie i Köpenhamn nämnas. Hennes videoinstallationer finns representerade i Moderna Museets, Göteborgs konstmuseums och Malmö konstmuseums samlingar. Bland utmärkelser kan nämnas IASPIS ateljéstipendium i Stockholm (2018) och Bernadottestipendiet (2016).

På Göteborgs Konsthall medverkade hon i utställningsprojektet Untitled 2020 med ett tvåkanaligt videoverk som kan ses här.

Corpus

2020, 2-kanalig video, 4 min 26 sek, samt 30 sek

För utställningsprojektet Untitled på Göteborgs Konsthall producerade Rasmusson ett 2-kanaligt videoverk med titeln Corpus. Här framträder hon själv, maskerad och anonymiserad i scenens mittpunkt, omgärdad av tallrikar, mikrovågsugnar och det repetitiva och tröstlösa rengörandet som för tankarna till hemmets vardagssysslor. I verket undersöker Rasmusson våldet, tvångstanken och det kontrollade begärets logik och inre mentala rum.

Anna-Karin Rasmusson i sin ateljé. Foto Corina-Wahlin.

Utställning