Konstnärer

Ana Vaz

Verksam Paris
Ana Vaz Foto: Hendrik Zeitler (bilden är beskuren).

Ana Vaz f. 1986, i Brasilien och verksam i Paris.

Ana Vaz är en filmmakare vars verk aktiverar och ifrågasätter filmen som det (o)synligas konstart, och ett verktyg för avhumanisering av människor, och som breddar dess kopplingar till andra, utommänskliga eller spöklika livsformer. Hennes filmskapande är därmed även förankrat i skrivande, kritisk pedagogik, installationer och kollektiva promenader.

Vaz har nyligen ställt ut eller visats på Jeu de Paume, Pivô, Palais de Tokyo, Complesso dell’Ospedaletto, Biennale Gherdëina, filmfestivalen i Locarno – Cineasti del Presente, Berlinale – Forum Expanded och Artist in Focus, Courtisane.

Atomic Garden

Atomic Garden är en stroboskopisk betraktelse om otaliga livsformers förmåga till förvandling, överlevnad och återhämtning inför livsfarliga hot. Filmen blandar dåtid, framtid och nutid i trygg förvissning om att alla livsformer uttrycker protest och förnyelse med anarkistiska explosioner. 

“Man kan tänka sig ett fyrverkeri som ett träd eller en jättelik konstgjord blomma som växer, utvecklas, blommar och dör på några sekunder. Till slut vissnar den och försvinner snabbt i oigenkännliga fragment. Om vi nu tar det här fyrverkeriet och får det att pågå i en månad, så har vi en blomma med samma egenskaper som andra blommor. Eller så kan vi vända på steken och tänka oss att fröet till en växt kan explodera som en bomb.” – Bruno Munari

OBS! Filmen innehåller stroboskopeffekter.

Utställning