Digitala upplevelser

Skapa med Göteborgs Konsthall

I en serie korta filmer tipsar vi om saker du kan skapa med sådant du har hemma eller i närheten. Det är vår ambition att du ska kunna sätta igång med skapandet direkt, utan att ta omvägen via en affär. Om det till exempel behövs ett sugrör visar vi alternativ på vad du kan använda istället – ett hoprullat papper kan funka lika bra. För något moment kanske det behövs lim, men det går lika bra med tejp. Har du inga kritor, ta en blyertspenna.

Framför allt hoppas vi kunna väcka din skapar- och experimentlusta – testa dig fram!

Vi fyller på med filmer allteftersom. Om du vill fota ditt verk och lägga ut på instagram får du gärna tagga med #skapamedgöteborgskonsthall.

På vår Facebooksida hittar du alla våra senaste filmer!

Lycka till!

Filmerna har tagits fram tillsammans med barn och i samarbete med Barnfilmskolan.

FÖRSTORA EN BILD

Under några tillfällen hösten 2020 jobbade våra pedagoger och en grupp unga tillsammans fram några olika workshopar som de sedan filmade. Utgångspunkten var att skapa på enkla sätt med sådant du har hemma. I den här filmen visar de hur du kan förstora upp dina mobilbilder och göra om dem till teckningar eller målningar.

GÖR EGEN FÄRG

Att experimentera med ingredienser du har hemma för att göra egen färg kan vara kul! Under några tillfällen i höstas jobbade våra pedagoger och en grupp unga tillsammans fram den här filmade workshopen som du kan testa hemma. Prova dig fram med olika ingredienser och se hur många färger du kan få fram!

Gör en popup-värld

Gör en scen där du kan presentera dina skapelser! Om du har följt vår serie Skapa med Göteborgs Konsthall har du kanske vid det här laget några olika skapelser där hemma (om inte, så kolla in filmerna här på sidan och sätt igång!). Här får du tips på hur du kan göra en fin bakgrund att ställa upp dem framför, så att du kan göra en hel liten värld. Du behöver papper, gärna färgat, garn/snöre, lim, tejp och sax. Lycka till!

GÖR EN SVAMP

Vi fortsätter att skapa med det vi har till hands! Gör en svamp, eller varför inte en hel svampskog? Du behöver papper i olika färger, tejp och lim. Testa dig fram! Lycka till!

GÖR EN EGEN PENSEL

Går det att måla en blomma med en blomma? Ja, om du gör din egen pensel! Du behöver pinnar, tejp och lite olika material som kan passa som pensel, en disktrasa, en garntuss, en bit disksvamp, eller varför inte en blomma! Testa dig fram! Lycka till!

Gör din egen stressboll

Känner du dig stressad eller nervös? Gör din egen stressboll! Med en ballong och lite mjöl kan du göra en egen stressboll. Du behöver också en tratt (vi visar hur du kan göra en av papper). Vi använde majsmjöl, men du kan ta något du har hemma. Varför inte prova med olika konsistenser som mjöl, socker eller kanske torkade linser? Testa dig fram! Lycka till!

Gör en festgirlang

Gör en festgirlang att pynta med! Du behöver silkes- eller kräppapper, ståltråd, snöre och sax. I filmen har vi gjort små pappersblommor, självklart går det bra att göra andra former. Testa dig fram! Lycka till!

Måla med tråd

Med ett papper, en tråd och lite färg kan du skapa effektfulla mönster. Vi använder en färdigblandad, heltäckande färg, men det funkar lika bra med vattenfärg. Om du vill, kan du testa med trådar i olika tjocklek, det ger olika effekter, och du kan använda bara en färg eller flera. Testa dig fram! Lycka till!

Gör ett monster på en pinne

Gör ett fantasifullt monster på en pinne med hjälp av slumpen, en tuschpenna, lite hushållspapper, vatten, ett vanligt ritpapper och en sax. Om du vill kan du sätta fast monstret på en pinne med lite tejp. Testa att göra flera monster i olika storlek och färg. Lycka till!