Aktiviteter
Lör 9 dec
13:00–17:00

Vernissage:
Zheng bo långsam­hetens vällust

Datum Lör 9 dec
Tid 13:00–17:00
Entré Fri entré
Plats Göteborgs Konsthall
Past occasion
Vernissage: Zheng bo Långsamhetens vällust Bild: Zheng Bo, Samur, stillbild.

Skandinavienpremiär för Hongkong-konstnären Zheng Bo på konsthallen! Lördagen 9 december kl 13 bjuder vi in till vernissage för den nya utställningen Långsamhetens vällust.

Genom teckning, videoverk, dans och ett nyproducerat verk i mossa, utforskar Zheng viktiga utmaningar i vår gemensamma tillvaro och flätar samman frågor om klimat, tid, uthållighet och konst.

Program  

13.00 – Petra Johansson, konstnärlig ledare hälsar välkommen och Liv Stoltz, intendent för utställningar, introducerar utställningen

13.15 – 15. Performance: The Gardener av DACE. (Rickard Borgström och Rebecca Chentinell)

15-15.30 Ett samtal om mossa med Zheng Bo och Göteborgs botaniska trädgård’s forskningschef Mats Havström

I sina konstnärliga projekt samarbetar Zheng med både människor och växter för att tillsammans göra övningar i ekosensibilitet, vilket kan beskrivas som en kroppslig förmåga att med våra sinnen resonera, kommunicera och interagera med naturen och genom detta engagera oss moraliskt.

Inför arbetet med utställningen genomfördes sommaren 2023 flera vandringar i Änggårdsbergen och Göteborgs Botaniska trädgård. Under en av dessa vandringar formulerade Zheng idén till ett nytt verk bestående av olika sorters mossor. Mossan kommer bland annat att vävas in i en mossbädd och motivet inspireras av den svenska textilkonstnären Märta Måås Fjätterströms verk Hästhagen från 1923. Historiska, medicinska och folkloristiska perspektiv träder fram i verket som nu finns på plats på Göteborgs Konsthall.

I relation till Zhengs konstnärliga arbete har dansgruppen DACE (Dance Art Critical Ecology) skapat The Gardener, en performance som responderar på utställningen. DACE använder dans och koreografi som verktyg för att granska, förstå och skapa relationer till andra livsformer och kommer iklä sig rollen som The Gardener. En omhändertagande karaktär med omsorg om mossan och besökaren.

Tack till Göteborgs Botaniska trädgård, DACE och Högskolan för scen och musik och Benedikte Esperi för samverkan.

läs mer om utställningen