Aktiviteter
Ons 25 okt
18:00–19:00

konsten i det iscensatta rummet

Datum Ons 25 okt
Tid 18:00–19:00
Entré Fri entré
Plats Hasselblad Center
Past occasion
konsten i det iscensatta rummet

Välkommen till ett samtal om konsten i det iscensatta rummet.

Med stark visuell och estetisk kraft gestaltar konstnären, fotografen och Hasselbladpristagaren Carrie Mae Weems några av vår tids mest angelägna frågor som kampen för jämlikhet och mänskliga rättigheter. I hennes fotografier vecklar rum, scenerier och koreografier ut sig och hon förekommer ofta själv i sina arbeten.

Även konstnärerna i GIBCA 2023 – forms of the surrounding futures lånar strategier från teater och scenografi för att ifrågasätta normer kopplade till kropp, tid och rum. Konstnärer har sedan tidigt 1900-tal använt sig av olika tekniker av performance och iscensättande, men vad innebär det att idag arbeta med det performativa i utställningsrummet?

Välkommen till ett samtal om konsten i det iscensatta rummet. Utställningen engagerar sin publik genom att frammana kognitiva, emotionella och sinnliga upplevelser.

Samtalet modereras av Josefine Wikström.

Samtalet är ett samarbete mellan Hasselbladstiftelsen, Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA) och Göteborgs Konsthall.

medverkande

Ruby Nilsson är dramatiker, regissör och skribent utbildad vid Det Kongelige Danske Kunstakademi. Hon har tidigare visat verk på bland annat Röda Sten (Göteborg), Folkteatern (Göteborg), Turteatern (Stockholm).

Astrid von Rosen är professor i konst- och bildvetenskap vid Institutionen för kulturvetenskaper vid Göteborgs universitet, med inriktning mot scenografi. Hon är också föreståndare för tvärfakultativa Centrum för kritiska kulturarvsstudier vid Göteborgs universitet. 

Josefine Wikström är kritiker och forskare inom konstens filosofi med fokus på dans och performance inom samtidskonsten. Hon arbetar som lektor i estetik på Södertörns Högskola och är även författare.

Louise Wolthers är forskningsledare och curator vid Hasselbladstiftelsen. Hon gör forskningsbaserade utställningar och publicerar regelbundet i vetenskapliga verk och tidskrifter.

Läs om
utställlningen