Małgorzata Mirga-Tas är en konstnär, aktivist och pedagog. För Mirga-Tas är alla dessa roller integrerade och lika viktiga. Det kollektiva arbetet, samtalen som uppstår runt bordet och de gemensamma världar som formas när människor möts i skapandet, är en viktig del av hennes arbete med att stärka och värna den romska kulturen, identiteten och historien.  

Här bjuder Małgorzata Mirga-Tas och Göteborgs Konsthall in dig att skapa av ett gemensamt textilt collage som under utställningens gång växer fram och gestaltar en väv av relationer; nära och kära tillsammans med starka kvinnliga förebilder och pionjärer.  

Vi har öppet alla dagar under ordinarie öppetider men på söndagar mellan kl. 11-17 samt lördagarna den 18 februari, 4 mars och 18 mars, finns konspedagoger på plats som kan visa och inspirera dig i ditt skapande.  

I samarbete HDK/Akademi Valand, Göteborgs Universitet.  

Stort tack till Saronkyrkan, Erikshjälpen i Kortedala och Reningsborgs Secondhand för generöst bidrag med textilt material. 

Så gör du!

1. Välj en bild på någon du tycker om alternativt välj en bild på en kvinnlig förebild som du vill lyfta fram.  Om du inte vill göra ett eget collage kan du arbeta vidare på de som ligger framme på bordet.

2. För att föra över bilden från mobiltelefon till platsfilm, lägg genomskinlig plast på mobilens skärm och teckna av konturerna med en färgpenna.

3. Lägg plastfilmen på overheadapparaten. Tejpa upp ett tyg som finns färdigt på bordet i storleken 50 cm x 65 cm och överför fotografiets konturer till tyget.

4. Klipp bitar av textilier/klädesplagg som finns i rummet, eller som du själv har med dig. Mirga-Tas adderar även smycken och andra föremål i sina verk. På bordet finns knappar, sidenband mm som du kan använda i ditt collage. Du kan också ta med egna personliga föremål du vill integrera i ditt verk.

5. När du är klar, skriv ditt namn på en vit remsa som du fäster på baksidan av verket. Lägg färdiga verk på anvisad plats i rummet. Vi kommer sammanfoga och sätta upp ditt verk på väggen allt eftersom.

6. Blir du inte klar, kan du komma tillbaka en annan gång, eller lämna det för en annan besökare att arbeta vidare på. 

Läs om utställningen