Aktiviteter
Sön 11 jun
11:00–20:00

100-års
festivalen
9 – 11 juni  

Datum Sön 11 jun
Tid 11:00–20:00
Entré Fri entré
Plats Göteborgs Konsthall
Past occasion
100-årsfestivalen 9-11 juni

Kom och fira med oss! 

Göteborgs Konsthall fyller 100 år och bjuder in till stort kalas med 100-årsfestivalen! Vi firar i dagarna tre med vernissage, performance, musik, poesi, workshops, konstnärssamtal och mycket mer. Vår bakgård förvandlas till en scen och plats för konst, mat, dryck och häng.

Vi inleder fredagen den 9 juni med att öppna dörrarna till den stora grupputställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år. Utställningen visar verk av 29 konstnärer som bor och verkar i Göteborg. Lördagen den 10 juni invigs konstverket Drömmarnas Monument på Götaplatsen. Se hela programmet på www.goteborgskonsthall.se och www.drommarnasmonument.com.

100-årsfestivalen genomförs med stöd från Näringslivsgruppen, Göteborg & Co och i samarbete med restaurangen Rollin’ Bistros som har food trucks på plats både fredag och lördag.

Läs mer på: https://www.rollinbistros.se/ 

Ingång sker via vår huvudentré.

FREDAG

Kl 17 – 22: Vernissage

Kl 17 – 22: Drömmarnas Monument: Speakers’ corner /
Götaplatsen

Kl 18 – 18.30: Göteborgs Konsthall hälsar alla välkomna

Kl 18 – 20: Workshop: Vem bor här?

Kl 19 – 19.30: Performance av Klara Ström

Kl 19.30 – 21: DJ, Saatans Kvinna

Kl 21 – 21.30: Konsert, The Embassy

LÖRDAG

Kl 11 – 15: Drömmarnas Monument: Conjectum Takeover / Götaplatsen

Kl 13 – 13.30: Curatorvisning med Daniel Ricardo Terres

Kl 13 – 16: Workshop: Vem bor här?

Kl 14 – 15: DJ, Eric Magassa Talking Drum

Kl 14 – 17: Workshop: Hundarna

Kl 15 – 15.30: Performance: John Huntington ”Den nya nya Göteborgsandan”

Kl 15.30 – 16.00: Läsningar: Meira Ahmemulic, Rasha Alqasim, Sara Garib och Ismaila Jallow

Kl 16 – 16.30: Performance: Pentapolar Birds och Jorge Alcaide

Kl 17 – 17.30: Scenkonst: KonstAB presenterar: Emma Amal Khanafer presenterar: Cabaret

Kl 17.30 – 18.30: DJ: Aron McFaul

Kl 18.30 – 19.30: DJ: MAVI – Not Your Habibi

Kl 18 – 20: Drömmarnas Monument: Invigning /
Götaplatsen

SÖNDAG

Kl 11 – 18: Drömmarnas Monument: ”400 minuter poesi” av Stadsbiblioteket, Göteborg / Götaplatsen

Kl 12 – 13: Middagsessä: Svälten & törsten av Mathilda Frykberg och Gustav Lejelind

Kl 13 – 14: Akrobatisk jazz-teckning

Kl 13 – 16: Workshop: Vem bor här?

Kl 14 – 15: Samtal: Annika von Hausswolff och Daniel Götesson EKTA om Roger Risberg

Kl 15 – 16: Skälens tunga – för en samtida konstkritik

Kl 16 – 17: 100 år på Götaplatsen

Kl 17 -: Biovisning: Vernissage hos Gud /
Bio Capitol

Fredag

Klockan 17 – 22

Vernissage

Varmt välkommen på vernissage för grupputställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år som uppmärksammar att konsthallen fyller hundra år genom att lyfta fram ett brett urval av konstnärer som bor och verkar i Göteborg.

Läs mer

Klockan 17 – 22
Götaplatsen

Drömmarnas monument: Speakers’ corner

Speakers’ Corner innebär att vem som helst kan ställa sig upp och framföra sin åsikt, hålla tal eller starta en debatt. Speakers’ Corner sker inne i Drömmarnas Monument och medverkande uppmanas att ta del av yttrandefriheten men också beakta de lagar och konventioner som värnar om mänskliga rättigheter.   

Fre: Klockan 18 – 20
Lör: Klockan 13 – 16
Sön: Klockan 13 – 16
Plats: Ateljén

Vem
bor här?

Skapa en egen fantasifigur med inspiration från konstverken i utställningen! Vad heter figuren? Vad äter den? Hur ser den ut? Vad gör den för ljud? När du är klar med din fantasifigur kan du fortsätta med att skapa ett hem till din skapelse.

Under utställningen växer ett gemensamt konstverk fram i ateljén. Ett hem som växer uppåt, nedåt eller i sidled. Ett hem för oss, för dig och för dem. Ett hem som rör på sig och som stannar kvar, som passar in eller som sticker ut.  

Klockan 19 – 19.30
Plats: Bakgården

Klara Ström

 

Klara Ström bearbetar det personliga genom litteraturhistoriska grepp och leker med symbolik i upphackade narrativ som påminner om historier som känns igen från förr. För 100årsfestivalens öppningskväll gör Ström scenografin och visar även det nya performanceverket Rus.

I Rus undersöker Ström gränsen mellan rekreativt bruk och missbruk, eufori och destruktivitet, glädje och likgiltighet.

Klockan 19.30 – 21
Plats: Bakgården

Saatans kvinna

Saatans Kvinna är en DJ och verksam på Retreat Radio sedan 2018. Med smak för det dunkla och ett öppet sinne blandar hon rytmisk industriell dub, brustexturer och folkmelodier.

Klockan 21 – 21.30
Plats: Bakgården

The Embassy

The Embassy är det mytomspunna popbandet från Göteborg som givit oss låtar som It pays to belong, State’08 och Nowhere. Bandet bildades 1999 och spelar just nu in sitt femte album E-Numbers. På scen pendlar The Embassy lynnigt mellan rave och pubrock, mellan stolt amatörism och stilig förnedring. Om sig själva har de sagt att de är: ”alltid otidsenliga, till förmån för en tid som komma skall”. 

Lördag

Klockan 11 – 15
Götaplatsen

Drömmarnas monument: Conjectum Takeover

 Conjectum grundades 2011 och har tagit sitt namn från conjectare, vilket betyder föra samman på latin. Föreningen består av en grupp verksamma konstnärer och kreatörer som tillsammans har en lång erfarenhet av att arbeta med kultur. Föreningens grundare har som enskilda aktörer producerat vernissager, spelningar och festivaler, samt drivit workshops och studiecirklar.

Klockan 13 – 13.30
Plats: Göteborgs Konsthall

Curatorvisning med Daniel Ricardo Terres

Följ med på en guidad visning av den stora grupputställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100 år som utgår från idén om hemmet som en plats för minnen, berättelser och ideologiska strider. Visningen hålls av Daniel Ricardo Terres, en av curatorerna som har arbetat med att ta fram utställningen.

Klockan 14 – 15
Plats: Bakgården

Eric Magassa

Eric Magassa bjuder på en musikalisk resa från sitt personliga arkiv och rör sig nomadiskt mellan olika stilar från det afrikanska musikarvet till Black Atlantic. Talking Drum vill skapa rum för möte och gemenskap genom musik, dans och samtal – i ständig rörelse är trumman hjärtat och basgången, pulsen som får oss att dansa och drömma genom natten.  

Klockan 14 – 17
Plats: Bakgården

Workshop:
Hundarna

Skapa hundskulpturer tillsammans med konstnärerna Rakel och Tekla Bergman Fröberg. Här får du tips på hur en stolsrygg, ett diskställ, ett skärp och en kudde kan förvandlas till en hundskulptur eller något annat djur som du gillar! Du kan jobba själv eller tillsammans med andra. 

Klockan 15 – 15.30
Plats: Bakgården

John Huntington

Den nya nya Göteborgsandan är ett nytt performanceverk av John Huntington och utgår från Göteborgs Konsthalls egen administrativa vardag där system och fenomen som genomsyrar en vanlig arbetsdag lyfts fram. I verket presenteras småskaliga exempel från en tystlåten dragkamp och en ibland smärtsam brottningsmatch mellan omdöme och struktur som sker bakom fasaderna på kommunala institutioner runtom i staden.

Klockan 15.30 – 16
Plats: Bakgården

Läsningar

Hur förhåller sig konstinstitutionen till konstens möjligheter? I en sekvens av presentationer spårar konstnären Meira Ahmemulic, poeterna Rasha Alqasim och Sara Garib samt regissören Ismaila Jallow konstens och konstinstitutionens förhållande till urbaniteten i en segregerad stad.   

Klockan 16 – 16.30
Plats: Bakgården

Pentapolar Birds och Jorge Alcaide

Under sin persona Pentapolar Birds skapar konstnären Trinidad Carrillo musik och framför sånger som  pentapolära fåglar givit henne genom att ibland lyckas hitta just till hennes frekvens. Även för Jorge Alcaide är musik en konstart som skapar ett eget ”tid och rum”. 

Klockan 17 – 17.30
Plats: Bakgården

KonstAB presenterar: Emma Amal Khanafer presenterar: Cabaret

KonstAB framför uppsättningen KonstAB presenterar: Emma Amal Khanafer presenterar: Cabaret – ett scenkonstverk på 30 minuter!

”KonstAB repeterar Ingmar Bergmans Såsom i en spegel på Dramaten. Men scenografen Emma Amal Khanafer vill framföra Cabaret under Göteborgs Konsthalls firande. Det är helt orealistiskt att lära sig hela Cabaret när man håller på med en annan text samtidigt och ingen förutom Emma är sugen på att framföra Cabaret. Föreställningen blir en 30 minuter lång kompromiss.” – KonstAB

KonstAB är ett konstkollektiv som består av göteborgarna Filip Aladdin, Ossian Melin, Anton Hellström, Albin Stööp och Emma Amal Khanafer som gjort sig ett namn genom pjästrilogin Total trygghet, Total fräschhet och Total strukturalitet. KonstAB har även prisats på Göteborgs filmfestival för sin kortfilm Jörgen Hyltes svåger och är nu bioaktuella med långfilmen Vernissage hos Gud. 100årsfestivalen till ära intar KonstAB även Göteborgs Konsthalls bakgård med en scenografi. 

Klockan 17.30 – 18.30
Plats: Bakgården

Aron McFaul

Aron McFaul är en Göteborgsbaserad kompositör, musiker och DJ som nyss avslutat långfilmskomposition till KonstABs Vernissage Hos Gud. McFauls musik har ett eklektiskt uttryck med influenser ifrån dub, leftfield-pop och percussion-driven house. 

Klockan 18.30 – 19.30
Plats: Bakgården

MAVI – Not Your Habibi

MAVI är en syrisk multidisciplinär konstnär, DJ och en av grundarna till Not Your Habibi, en queer duo med fokus på att lyfta fram konst, musik och kultur. Som DJ kombinerar MAVI de beats som han själv skapat från grunden med house, mellanösternmusik och olika sorters monologer, alltid strävande efter att skapa en ny ljudupplevelse som kan väcka något inom lyssnaren. 

Klockan 18 – 20
Plats: Götaplatsen

Drömmarnas monument: Invigning

Välkommen till invigningen av konstverket som drar i gång med Vulgo Bulgo, Balakankören från Majorna och fortsätter sen med invigningstal av Stefan Karlsson och Sebastian Rudolph Jensen, projektledare och konstnärer för Drömmarnas Monument. På scen finns också Cheap Imitation respektive Your Ciscock is Not a Peacock för att med sin musik få drömmarna att börja infrias.  

Söndag

Klockan 11 – 18
Plats: Götaplatsen

Drömmarnas monument:
400 minuter poesi

Mitt i innerstaden vill allkonstverket Drömmarnas Monument skapa en levande organism, en frizon där det vilda får växa fritt och denna gång genom att bjuda in Stadsbiblioteket till att göra ett gästspel. Fyrtio poeter läser poesi i ett långt och svindlande flöde för att fira Göteborg 400 år och manifestera poesins betydelse för litteraturstaden Göteborg.  

Klockan 12 – 13
Plats: Göteborgs Konsthall

Svälten & törsten

Konstnärerna Mathilda Frykberg och Gustav Lejelind bjuder in till en middagsessä på Göteborgs Konsthall som en del av den pågående grupputställningen Jag föreställer mig ett hem – Göteborgs Konsthall 100.

Följ med på en resa från potatiskravallerna i Stockholm 1917 och porlande vattenkällor i Georgien till Heliga Birgittas pappas begravning och segerlökens magiska egenskaper. Som åskådare får du ta del av hur gästerna avsmakar och omvärderar några av våra allra vanligaste råvaror – utifrån berättelser om svält och törst.  

Klockan 13 – 14
Plats: Göteborgs Konsthall

Akrobatisk jazz-teckning

Följ med på en experimentell tecknings-session! Till tonerna av jazz-saxofonisten John Nilssons musik möter vi akrobaten Marina Cherry som rör sig vigt genom rummet och ställer sig i kroppsligt utmanande positioner. Som deltagare har du chansen att teckna av positionerna som hålls i några minuter åt gången. Välj om du vill fokusera på att avbilda de akrobatiska konsterna, saxofonens blänkande mässing eller varför inte något av verken i rummet. Kom och testa dig fram, detta är en stund för att teckna med fart och fläkt! 

Programpunkten bygger på idéer från Ungt Forum, en arbetsgrupp knuten till Göteborgs Konsthall med personer mellan 16–21 år.

Drop in för alla åldrar. Inga förkunskaper krävs. Material finns på plats.  

Med stöd från Kulturrådet och Näringslivsgruppen, Göteborg & Co

Klockan 14 – 15
Plats: Göteborgs Konsthall

Samtal om Roger Risberg

Möt Göteborgskonstnärerna Annika von Hausswolff och Daniel Götesson EKTA i ett samtal om Risbergs målning av okänd titel som bytt händer de två konstnärerna emellan och som kom till av att Risberg en gång råkade sätta eld på sig själv.

Göteborgskonstnären Roger Risberg (1956–2011) är känd för sina kraftfulla målningar av allt från djur och människor till vardagscener. Han har både fascinerat och inspirerat nya generationer av konstnärer.

Klockan 15 – 16
Plats: Göteborgs Konsthall

Skälens tunga

Skälens tunga drivs med ambitionen att bidra till att fler röster och skrivformer kan prägla samtalet om konst idag.

Under festivalen kommer deltagarna Siri Berzelius, Maral Mavizi, Tara Talebsafa, Sara Garib, Jasmine Esfahani, Zelal Erdal, Nora Wurtzel, Charlie Jakobsson och Linda Eriksson att läsa ur individuella och kollektiva skrivarbeten i dialog med handledaren Merima Dizdarević. 

Klockan 16 – 17
Plats: Göteborgs Konsthall

100 år på Götaplatsen

Boken Göteborgs Konsthall – en hundraårig konsthistoria skildrar hur olika konstnärliga, samhälleliga och politiska rörelser har påverkat verksamheten och hur Göteborgs Konsthall i sin tur har påverkat konsten, samhället och politiken.

Andréas Hagström är redaktör för boken och bjuder på några nedslag i denna hundraåriga historia. 

Klockan 17 –
Bio Capitol, Skanstorget

Biovisning: Vernissage hos Gud

Vi avslutar 100-årsfestivalen med en biovisning av KonstABs film Vernissage hos Gud om existentiell kris, konstvärlden och Göteborg – vad annars!  

 

Biobiljetterna är gratis och hämtas upp i receptionen på Göteborgs Konsthall från och med den 9 juni. Max två per person.