Aktiviteter
Lör 23 sep
12:00–15:00

Beware of the giant

Datum Lör 23 sep
Tid 12:00–15:00
Entré Fri entré
Plats Skeppet
Past occasion
Beware of the giant Isabella Solar Villaseca/Beware of the Giant

Välkommen till en eftermiddag med film, samtal, performance och konstnärspresentationer. Dagen äger rum på Skeppet’s livescen på Stigbergstorget i Göteborg.

Musik och dans förmedlas ofta från generation till generation. I den här programpunkten undersöker vi konflikten mellan folk och stat genom sång och dans. Det handlar om identitet, minne och motstånd, dans och organisering, rörelse och folkrörelse.

Vi tar avstamp i Isabella Solar Villasecas konstfilm Beware of the Giant. Pixliga och lågupplösta bilder från militärkuppen i Chile 1973 varvas med bilder från folkupproret som startade 2020. Filmen undersöker hur dans och musik är en protest mot social- och ekonomisk orättvisa i Violeta Parras och Victor Jaras spår, men samtidigt fungerar som en estetik i nationalstatens propaganda.

Villasecas granskande av folkloristiska rytm delas av Dennis Harvey och Lars Lovén. I deras pågående dokumentärfilmsprojekt Celtic Utopia komponerar de en bild av nutida irländsk folkmusik under omförhandling: en omdefinierad och problematiserad musik, en samtida folkkultur, med syftet att ”skrämma präster och politiker”.

Dagen avslutas med en dansperformance i Caporales av Las Machas från CDC Libertad. Caporales är en karnevaldans med ursprung i Bolivia och Perú på 1960-talet som mixar andinska, afrikanska och europeiska element. Las Machas är en gren av Caporales där kvinnor framför dansens traditionellt manliga steg i manliga dräkter. Koreografierna och dräkterna bär spår av den koloniala maktdynamiken mellan slavar och gestaltar ”Caporales”, en slav av högre rang som agerade övervakare av andra slavar.

Programmet är ett samarbete mellan ABF, Frame och Urban Konst på Göteborgs Konsthall.

Schema

Introduktion: ABF, Frame, Urban Konst

Filmvisning: Beware of the Giant, Isabella Solar Villaseca

Konstnärspresentation, Isabella Solar Villaseca

Celtic Utopia (Work in progress), Dennis Harvey och Lars Lovén

Samtal: Isabella Solar Villaseca, Dennis Harvey, Lars Lovén

Performance: Las Machas/CDC Libertad

Isabella Solar Villaseca är konstnär med fokus på video och installation. Hennes senaste videoverk Beware of the Giant undersöker hur chilensk rytm och folktradition såväl enat och stärkt folkrörelser som brukats av opposition och makthavare i den nationalistiska propagandan.

Dennis Harvey är filmare född och uppvuxen i Dublin. Harvey långfilmsdebuterade i år med I Must Away om migration, rötter och hemland. Hans filmer berör teman om förflyttning, identitet och staden.

Lars Lovén är frilansande journalist och musikkritiker i Svenska Dagbladet och programledare på SR med fokus på global musik. Han är en av regissörerna bakom dokumentärfilmen Fonko om samtida afrikansk musik.

CDC Libertad är en boliviansk kulturförening baserad i Hammarkullen som sprider den bolivianska kulturen genom idrott, musik och dans.

Läs om
utställlningen