PABLO ALLISON – MIGRANTES VALIENTES

10 december 2021 - 13 februari 2022

Migrantes Valientes – Stories of Migration presenterar ett alternativ till massmedias distanserade bevakning av migration genom att rikta blicken mot resandets vardagsrörelser.

Utställningssamarbete med Blå Stället

Utställningen Migrantes Valientes – Stories of Migration visas på Konsthallen Blå Stället och på Hammarkullen konsthall. Utställningen är ett samarbete mellan Urban Konst vid Göteborgs Konsthall och Blå Stället.

Migrantes Valientes – Stories of Migration

Utställningen Migrantes Valientes (modiga migranter) presenterar ett alternativ till massmedias distanserade bevakning av migration genom att rikta blicken mot resandets vardagsrörelser. Kollektiva ansträngningar för överlevnad växlas med ömma stunder och personliga berättelser i vittnesmål som tar sin form genom bilder och poesi.

Under fem års tid har Allison följt med migranter som rör sig genom Mexiko mot förbjudna horisonter i USA och avbildat deras villkor. Fragment av deras erfarenheter vävs ihop med landskapsbilder, tagna under resor med godståget som mest är känt under namnet ”The Beast” (besten) och handtecknade porträtt från ett ICE-förvar (Immigration and Customs Enforcement), där Allison som många andra satt inlåst innan utvisning.

Verken som presenteras synliggör mod och omsorg såväl som brutala gränser upprättade genom en migrationspolitik som stänger ute, avhumaniserar och ytterst dödar. I centrum för Allisons arbete står den levda erfarenheten och begäret att vara involverad och delta i världen. Han vägrar att rätta sig efter det han kallar för journalistikens mytologi om en kritisk distans och föreställd neutralitet.

Utställningen visas både i Konsthallen Blå Stället som ligger i Kulturhuset Blå Stället och i Hammarkullen Konsthall som ligger i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats, och den kompletteras av en publikation i tidningsformat.

Pablo Allison föddes i Storbritannien, och växte upp i Mexiko. Han är en internationellt erkänd graffitiwriter och fotograf som främst arbetar med fotoböcker och långsiktiga dokumentära projekt.

Öppning med konstnärssamtal

Utställningen öppnar 10 december klockan 17-19 på Konsthallen i Blå Stället. Klockan 18–18.30 samtalar Daniel Terres vid Urban Konst med Pablo Allison via länk.

Bilder i bildspel

Bild 1: Gränsen mellan Guatemala och Mexiko. Foto Pablo Allison.
Bild 2: Mexican immigration authorities. Sonora, Mexico, 2018. Foto Pablo Allison.
Bild 3: MS13 gang. Chiapas, Mexico, 2018. Foto Pablo Allison.
Bild 4: Gilson, Northwest Detention Centre. USA, 2019. Foto Pablo Allison.