Utställningar
2009.01.24 2009.04.05

YTO BARRADA OCH HALA ELKOUSSY

Entré Fri entré
Datum 24 jan 2009 – 5 apr 2009
Plats Göteborgs konsthall
YTO BARRADA OCH HALA ELKOUSSY Yto Barrada, Couronne d’Oxalis, ur: A Hole is to Dig (The Iris Tingitana project).

2009 års första utställning på Göteborgs Konsthall rymde två separata presentationer av konstnärerna Yto Barrada och Hala Elkoussy. Utställningen var den första större presentationen av dessa två uppmärksammade konstnärer som gjordes i Sverige. Parallellt med utställningen, och Göteborgs filmfestival, visades även filmprogrammet ”Another Border” som skapats i samarbete med Cinemateket i Tanger.

CINÉMATÈQUE DE TANGER C/O GÖTEBORGS KONSTHALL

På uppdrag av Göteborgs Konsthall hade Cinemateket i Tanger satt samman ett filmprogram som visade vitaliteten inom den samtida marockanska filmen. Cinématèque de Tanger, som grundades av bland andra Yto Barrada, är en viktig kulturaktör i Nordafrika och ett ledande kulturcentrum i Marocko, inte bara för film utan även för video- och bildkonst.

Programmet Another Border, sammansatt av Bouchra Khalili och Yto Barrada, bestod av tio verk av marockanska konstnärer och filmskapare och var indelat i fyra tematiska huvudspår; (Hi)story Tellers, Feminine vs. Masculine, From a Distant Land och Who are the Others. CDT:s nedslag på Göteborgs Konsthall sammanföll med den 32 upplagan av Göteborgs Internationella Filmfestival och utökade därmed det digra utbud av film som står till buds i staden.

Yto Barrada, Papier peint, ur: A Life Full of Holes (The Strait Project).

Del av Hala Elkoussys On red nails, palm trees and other icons – Al-Archief, 2008.

Yto Barrada, Rue de la liberte, ur: A Life Full of Holes (The Strait Project).

Del av Hala Elkoussys On red nails, palm trees and other icons – Al-Archief, 2008.