Utställningar
2002.09.14 2002.10.27

XAVIER VEILHAN

Entré Fri entré
Datum 14 sep 2002 – 27 okt 2002
Plats Göteborgs konsthall
XAVIER VEILHAN Skogen, 1998 (La Forêt). Xavier Veilhan. Courtesy Mamco, Musée d’Art Moderne et Contemporain, Geneva, Xavier Veilhan.

Första utställning hösten 2002 på Göteborgs Konsthall presenterade den franske konstnären Xavier Veilhan i en separatutställning. Här visades några av Xavier Veilhans nyare projekt tillsammans med hans mest betydelsefulla verk under de senaste åren.

Xavier Veilhan utgår i sina verk från former och objekt som vi känner igen, men använder främmande material och skalor. Genom att härma verkligheten, ta objekten ur dess naturliga sammanhang och reducera till en förenklad form, får han oss att ifrågasätta vad vi egentligen ser och hur vi ser det. I glappet mellan det kända och det främmande möter vi en utopisk värld av nya betydelser.

I verket Skogen (1998) lockas besökarna in i en stiliserad version av naturen. Genom att täcka Konsthallens golv och väggar med filt och stamliknande cylindrar är hans intention att framkalla känslan och den fysiska upplevelsen av att vara i en skog, att placera åskådaren i en på en gång välkänd och för rummet oväntad miljö. Längst in i skogen möter åskådaren Noshörningen (2000) – en knallröd skulptur i naturlig storlek.

I utställningen visades också ett av Xavier Veilhans ljusverk – Vägen. Här har Veilhan omskapat lågupplöst film från dess egentliga digitala format till analogt. Det analoga formatet projiceras genom ett nät av glödlampor, där varje lampa motsvarar en pixel i den digitala filmen. Avståndet mellan åskådaren och projiceringen påverkar direkt åskådarens uppfattning av verket och fokus förändras.

Utställningen på Göteborgs Konsthall var det första stora institutionella projektet med Xavier Veilhan i Sverige. Projektet hade utvecklats ur den retrospektiva utställning som producerats av MAGASIN – Centre National d´Art Contemporain i Grenoble i samarbete med Lionel Bovier.

Curator: Lionel Bovier

Utställningen arrangerades i samarbete mellan Göteborgs Konsthall och MAGASIN – Centre National d´Art Contemporain de Grenoble. Utställningen stöds av AFAA (Association Française d´Action Artistique) och Franska Institutet, Stockholm.

Noshörningen, 1999 (Le Rhinocéros). Inlån från Centre Georges Pompidou, Collection Musée National d’Art Moderne, Paris.

Ljusverket – Vägen, 2001(Tableaux lumineux No 4: La Route). Xavier Veilhan. ARCO foundation, Madrid and Galeria Javier Lopez, Madrid

Skelettet, 1999 (Le Squelette). Xavier Veilhan.