Utställningar
2010.05.07 2010.05.16


Terre
Thaemlitz:
Trans-
sister
Radio

Entré Fri entré
Datum 7 maj 2010 – 16 maj 2010
Plats Göteborgs Konsthall
Terre Thaemlitz: Trans-sister Radio

Trans-Sister Radio (2005) av Terre Thaemlitz var ett elektroakustiskt radiodrama om transgenderism och resande. Verket presenterades som en ljudinstallation på Göteborgs Konsthall i anslutning till dåvarande HBT-festivalen. Ursprungligen skapades Trans-Sister Radio för den tyska radiokanalen Hessischer Rundfunk.

”Vid resa, betyder att klä sig rätt, att tona ned det könsöverskridande för att bättre stämma överens med det dokumenterade könet. Många transsexuella som genomgått könskorrigering men vars länder förbjuder könsbyten tvingas bära asexuella träningsbyxor och annat modevidrigt i något som bäst kan beskrivas som de-evolutionär drag, allt i hopp om att få passera som den man eller kvinna de en gång var. I vissa fall finns det ingen annan utväg än att använda ett falskt pass som könsmässigt överensstämmer med deras utseende. Identitetshandling får på detta sätt en helt ny mening”.

Terre Thaemlitz arbetar inom en rad olika discipliner som multimedia-producent, författare, DJ, föredragshållare och utbildare inom ämnen som rör ickeessentialistisk transgenderism och queerfrågor. I Thaemlitz arbete kombineras ett kritiskt perspektiv på frågor om identitespolitik – vilket omfattar genus, sexualitet, klass, lingvistik, etnicitet och ras – samtidigt med en pågående analys av de socioekonomiska förutsättningarna inom den kommersiella mediaproduktionen. Thaemlitz har släppt ett antal böcker och videoverk och texter om musik och kultur har publicerats i ett antal böcker, akademiska tidskrifter och tidningar.

Terre Thaemlitz, född 1968 i Minnesota, USA, flyttade vid mitten av 1980-talet till New York och studerade konst, Cultural studies och Identity politics. Samtidigt som Thaemlitz blev mer aktiv inom olika queer-organisationer började Thaemlitz spela skivor på tillställningar på Manhattan, bland annat på den beryktade klubben Sally’s II, under namnet ”DJ Sprinkles”. 1993 startade Thaemlitz skivbolaget Comatonse Recordings och är sedan 2001 bosatt i Kawasaki, Japan.