Utställningar
2021.12.10 2022.02.13

Migrantes
Valientes –
Stories of
migration

Pablo Allison

Entré Fri entré
Datum 10 dec 2021 – 13 feb 2022
Plats Blå Stället
Migrantes Valientes Pablo Allison, Migrantes Valientes – Stories of Migration. Foto Hendrik Zeitler.

Migrantes Valientes – Stories of Migration presenterade ett alternativ till massmedias distanserade bevakning av migration genom att rikta blicken mot resandets vardagsrörelser.

Utställningen Migrantes Valientes (modiga migranter) presenterade ett alternativ till massmedias distanserade bevakning av migration genom att rikta blicken mot resandets vardagsrörelser. Kollektiva ansträngningar för överlevnad växlas med ömma stunder och personliga berättelser i vittnesmål som tar sin form genom bilder och poesi.

Under fem års tid har Allison följt med migranter som rör sig genom Mexiko mot förbjudna horisonter i USA och avbildat deras villkor. Fragment av deras erfarenheter vävs ihop med landskapsbilder, tagna under resor med godståget som mest är känt under namnet ”The Beast” (besten) och handtecknade porträtt från ett ICE-förvar (Immigration and Customs Enforcement), där Allison som många andra satt inlåst innan utvisning.

Verken som presenterades synliggjorde mod och omsorg såväl som brutala gränser upprättade genom en migrationspolitik som stänger ute, avhumaniserar och ytterst dödar. I centrum för Allisons arbete står den levda erfarenheten och begäret att vara involverad och delta i världen. Han vägrar att rätta sig efter det han kallar för journalistikens mytologi om en kritisk distans och föreställd neutralitet.

Utställningen visades både i Konsthallen Blå Stället som ligger i Kulturhuset Blå Stället och i Hammarkullen Konsthall som ligger i Hammarkullens underjordiska spårvagnshållplats, och den kompletteras av en publikation i tidningsformat.

Pablo Allison föddes i Storbritannien, och växte upp i Mexiko. Han är en internationellt erkänd graffitiwriter och fotograf som främst arbetar med fotoböcker och långsiktiga dokumentära projekt.

UTSTÄLLNINGSSAMARBETE MED BLÅ STÄLLET

Utställningen Migrantes Valientes – Stories of Migration visades på Konsthallen Blå Stället och på Hammarkullen konsthall. Utställningen är ett samarbete mellan Urban Konst vid Göteborgs Konsthall och Blå Stället.

Två fotoverk på landskap

Pablo Allison, Migrantes Valientes – Stories of Migration, på Hammarkullen Konsthall. Foto Hendrik Zeitler.

Fotoverk på personer kring en eld.

Pablo Allison, Migrantes Valientes – Stories of Migration, på Konsthallen Blå Stället. Foto Hendrik Zeitler.

OM Pablo Allison