Utställningar
2002.02.01 2002.03.03

LEIF ELGGREN – FLOWN OVER BY AN OLD KING

Entré Fri entré
Datum 1 feb 2002 – 3 mar 2002
Plats Göteborgs konsthall
LEIF ELGGREN – FLOWN OVER BY AN OLD KING Leif Elggren. I förgrunden Säng, 1994. I bakgrunden videoprojektionen Varje morgon och varje kväll, 2000 i samarbete med Peter Cederblom.

Nu är det Göteborgs tur att ta del av Leif Elggrens stora exposé Flown Over By An Old King som visades på Färgfabriken i Stockholm i slutet av 2001. Göteborgs Konsthall visar en modifierad version, som även lyfter fram Elggrens verksamhet i Göteborg. Under utställningsperioden kommer du att kunna se en stor del av Leif Elggrens arbeten, lyssna till hans musikproduktion, se en performance och uppleva en musikperformance med Guds söner.

Leif Elggrens konst befinner sig mellan polerna makt och maktlöshet och med en konstnärlig konsekvens har han ständigt lagt till nya konstverk som byggstenar i ett större system. Med denna retrospektiv med verk från 70-talet fram till idag lägger han till ännu en del i denna helhet.

Leif Elggren hör till ett av samtidens kanske viktigaste konstnärskap i Sverige, men är trots detta en doldis för en större allmänhet. Från början var han en renodlad bildkonstnär med en diger produktion av grafik och konstböcker. Snart utvecklades detta genom performances och installationer med inslag av aktioner – och i mitten av 80-talet utkom de första singel- och LP-skivorna med Elggrens musik. Under åren har han även samarbetat med andra konstnärer, bl a Thomas Liljenberg (Firework), Kent Tankred (Guds söner) och CM von Hausswolff (Elgaland – Vargaland) och Erik Pauser.

Nu när utställningen visas i Göteborg tar vi tillfället i akt att lyfta fram dokumentationer och dokument från de arbeten som Leif Elggren genomfört här i staden. Platser där Elggren utförde sina verk är bl a Radium 226.05, Sub Bau och – inte minst – Galleri Mors Mössa. Galleriet visade hans verk första gången redan 1979 och är idag generalkonsulat för Elgaland – Vargaland. Han har även deltagit i två viktiga aktiviteter på Konsthallen: festivalen Framförande 1980 samt utställningen Overground 1993.

Till utställningen på Göteborg Konsthall har CM von Hausswolff och Margareta Orreblad (tillsammans med Lo Caidahl) skrivit texter om Leif Elggrens verksamhet i Göteborg – texter som samtidigt lyfter fram vitala konstscener utanför institutionernas rum.

Curator: Carl Michael von HausswolffI samarrbete med Färgfabriken, Stockholm

Leif Elggren, Good God, 1994. Tillsammans med Thomas Liljenberg.

Leif Elggren. I hörnet Kontaktinstrumet, 1993. Framför till vänster Guds söners flygande matta, 1989. På väggen Barnet 1992 och Drottning Kristina, 1992.