Utställningar
2009.06.04 2009.08.06

EN OVÄNTAD
TANKE

FUNKTIONEN I SAMTIDSKONSTEN

Entré Fri entré
Datum 4 jun 2009 – 6 aug 2009
Plats Göteborgs konsthall
EN OVÄNTAD TANKE – FUNKTIONEN I SAMTIDSKONSTEN Bild från vernissage

Den 4 juni öppnade Göteborgs Konsthall En oväntad tanke – funktionen i samtidskonsten, en utställning som utmanade våra uppfattningar kring konst och funktion.

Text från utställningen

Idag talas det mycket om konstens funktionella möjligheter samtidigt som denna diskussion ofta resulterar i farhågor om instrumentalisering. Men vilka funktioner har samtidskonsten idag? Hur förändras vår upplevelse av ett konstverk om den konstnärliga intentionen är att skapa något med en specifik funktion? Måste andra möjliga betydelser och tolkningar elimineras?

Utställningen samlar en grupp konstnärer som på olika sätt arbetar med exempelvis formgivning, typografi och arkitektur. Gemensamt är att de tar sin utgångspunkt i tankar kring form och funktionalitet – några på ett praktiskt eller ideologiskt plan och andra på ett utopiskt eller poetiskt plan.

I den Köpenhamnsbaserade konstnärsduon Bosch & Fjords projekt Free Zone utforskas konstens instrumentella roll och blir här ett verktyg för att skapa ett mer dynamiskt offentligt rum. På andra sidan spektrumet befinner sig Peter Thörnebys subtila installation Quiet & electric  (study for a typface) där Thörneby bland annat skapat typsnittet Quiet & electric, som bara består av bokstäverna i typsnittsnamnet och därmed vägrar att låta sig instrumentaliseras.

En oväntad tanke omfattar installationer, skulpturer, objekt och grafiska mönster. Vissa är platsspecifika verk som finner sin utgångspunkt i konsthallens funktion som ett offentligt rum med en förmedlande verksamhet, men också i konsthallens förutsättningar vad gäller arkitektur och synlighet i staden. Andra verk sätter fokus på vårt förhållande till de objekt och föremål som omger oss i vårt dagliga liv och visar hur interaktionen mellan vardagsliv och objekt berättar något om vår kultur och samhällsstruktur.

Utställningen visar verk av konstnärer som arbetar med en praktik som befinner sig i konstens sociala fält, som öppnar upp för dialog och i flera fall inbjuder betraktarna till  interaktion med ambition att bryta upp fasta vanor och stimulera till nya tankeprocesser – att väcka en oväntad tanke.

Konstnärer

Bosch & Fjord, Luca Frei, Maria Johansson, Fredrik Norén, Xabier Salaberria, Peter Thörneby