Hösten 2019-pågående

Bergsjöfamet
saturnus project

Bergsjöfamet ligger på baksidan av ett parkeringshus vid Saturnusgatan i Bergsjön, och har sedan 80-talet fungerat som en skyddad oas för graffiti, bortom sanering och övervakning.

Saturnus Camp – Artletix, 2019

År 2017 stod huset inför en eventuell rivning, men Familjebostäder valde att, i samarbete med Urban Konst, bevara platsen. Idag är Bergsjöfamet en av Sveriges största öppna väggar för graffitl, öppen dygnet runt. Se exempel på målningar som uppförts på väggen på Bergsjöfamets instagramkonto.

Under 2018-2019 arbetade Urban Konst med flera tillfälliga konstprojekt och program för att utforska platsens arkitektur och potential.

ÖPPEN ATELJÉ MED HIMED & REYBEN

Mellan den 20 – 27 maj 2019 omvandlades Saturnusgaraget till en öppen ateljé, där alla från 12 års ålder var välkomna att använda garaget för att måla eller delta i ett kollektivt skapande process, tillsammans med den mexikanska konstnärsduon Himed & Reyben.

ARTLETIX – STREET WORKOUT-PASS

Under september och oktober 2019 anordnade Urban Konst Saturnus Camp – Artletix i samarbete Ernesto Escobar, där deltagare bjöds in till intensiva street workout-pass i kombination med live DJ-set med DJ EP och DJ Nemo.

SKAPANDE AV KOLLEKTIVT ARBETARMONUMENT

Konstnären Rob McDonald (Spanien/UK) arbetade mellan den 25-27 juni 2019 i Saturnushuset med att skapa ett kollektivt minnesmonument över arbetarnas bostadskamp och organisering i Göteborgs miljonprogram. Projektet är en pågående konstnärlig process på uppdrag av Hyresgästföreningen.

MASTERPROGRAM

I samarbete med Urban Konst utforskade arkitektstudenterna Bonan Yang, Emma Nordhamn och Julia Eriksson Lagerqvist från masterprogrammet Architecture and Planning Beyond Sustainability / Design and Planning for Social Inclusion, hur en ny utformning av byggnaden, nödutgångar och olika typer av initiativ skulle kunna växa i garaget på Saturnusgatan. Arbetet pågick september 2018 – januari 2019.

Blir du nyfiken och vill läsa masterprojektet kan du maila oss så får du det som pdf. Maila till daniel.terres@kultur.goteborg.se.

GRAFFITINS DAG – GÖTEBORG

Graffitins dag – Göteborg 2019 var en del av en nationell Graffitins dag som livesändes och pågick på flera ställen i Sverige samtidigt, som Tensta, Snösätra och Gåsebäck. Dagen i Göteborg var ett initiativ av Graffitifrämjandet, Svenska Graffare Podcast och lokala graffitiwriters i samarbete med Urban Konst och Familjebostäder i Göteborg.

SAMARBETSPARTNERS

Familjebostäder i Göteborg AB, NBV Väst (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) och KulturUngdom.

Konstnären Rob MadDonald, skapande av kollektivt arbetarmonument, 2019. Foto: Marçal Morell Torra.

Saturnus Camp – Artletix, 2019