Hösten 2019-pågående

Bergsjö­famet
saturnus project

Bergsjöfamet ligger på baksidan av ett parkeringshus vid Saturnusgatan i Bergsjön, och har sedan 80-talet fungerat som en skyddad oas för graffiti, bortom sanering och övervakning.

Saturnus Camp – Artletix, 2019

År 2017 stod parkeringshuset inför en eventuell rivning men Familjebostäder valde att bevara platsen i samarbete med Urban Konst. Idag är Bergsjöfamet en av Sveriges största öppna väggar för graffiti, öppen dygnet runt.

Under 2018-2019 arbetade Urban Konst med flera tillfälliga konstprojekt och program för att utforska platsens arkitektur och potential.

ÖPPEN ATELJÉ MED HIMED & REYBEN

Mellan den 20 – 27 maj 2019 omvandlades Saturnusgaraget till en öppen ateljé, där alla från 12 års ålder var välkomna att använda garaget för att måla eller delta i ett kollektivt skapande process, tillsammans med den mexikanska konstnärsduon Himed & Reyben.

ARTLETIX – STREET WORKOUT-PASS

Under september och oktober 2019 anordnade Urban Konst Saturnus Camp – Artletix i samarbete Ernesto Escobar, där deltagare bjöds in till intensiva street workout-pass i kombination med live DJ-set med DJ EP och DJ Nemo.

SKAPANDE AV KOLLEKTIVT ARBETARMONUMENT

Konstnären Rob McDonald (Spanien/UK) arbetade mellan den 25-27 juni 2019 i Saturnushuset med att skapa ett kollektivt minnesmonument över arbetarnas bostadskamp och organisering i Göteborgs miljonprogram. Projektet är en pågående konstnärlig process på uppdrag av Hyresgästföreningen.

MASTERPROGRAM

I samarbete med Urban Konst utforskade arkitektstudenterna Bonan Yang, Emma Nordhamn och Julia Eriksson Lagerqvist från masterprogrammet Architecture and Planning Beyond Sustainability / Design and Planning for Social Inclusion, hur en ny utformning av byggnaden, nödutgångar och olika typer av initiativ skulle kunna växa i garaget på Saturnusgatan. Arbetet pågick september 2018 – januari 2019.

Blir du nyfiken och vill läsa masterprojektet kan du maila oss så får du det som pdf. Maila till daniel.terres@kultur.goteborg.se.

GRAFFITINS DAG – GÖTEBORG

Graffitins dag är ett rikstäckande evenemang grundat av Tenstafamet där man i samverkan med olika arrangörer i landet anordnar en dag varje år där man uppmärksammar graffitin som konstform. Detta sker oftast kring de olika öppna väggar som finns där man bjuder in graffitiartister att måla och visa upp sina kunskaper inom konstformen.

Sedan 2019 anordnas Graffitins dag i Göteborg vid Bersjöfamet under en lördag i början av augusti. Dagen i samarbete med Urban Konst och Familjebostäder i Göteborg.

SAMARBETSPARTNERS

Familjebostäder i Göteborg AB, NBV Väst (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) och KulturUngdom.

Konstnären Rob MadDonald, skapande av kollektivt arbetarmonument, 2019. Foto: Marçal Morell Torra.

Saturnus Camp – Artletix, 2019