Snacka
om
KONST

Snacka om konst – som stör och berör är ett pedagogiskt material
med fokus på hur samtidskonsten kan vara en ingång för samtal kring
aktuella samhällsfrågor som historieskrivning, migration och klimatkrisen.

Snacka om konst innehåller 15 kort med diskussionsfrågor och uppgifter kring aktuella ämnen. Foto Kristin Lidell.

SNACKA OM KONST – SOM STÖR OCH BERÖR

Låt konsten väcka nya tankar och perspektiv! Många samtidskonstnärer behandlar aktuella ämnen och områden i sin konst. I Snacka om konst – som stör och berör presenteras 15 konstnärer och verk tillsammans med öppna frågor och fördjupningsuppgifter på teman som normer, yttrandefrihet, migration och representation.

På varje kort finns en bild och en text om verket, en kortare text om konstnären, 3–4 öppna frågor och 3–4 uppgifter som inbjuder att ta reda på mer. Vi ger också exempel på konstnärer som arbetar på liknande sätt eller med liknande teman. På ett inledande kort finns tips om hur du kan använda korten tematiskt och hur du kan arbeta med bildanalys och skapande aktiviteter kopplade till de olika konstverken.

Korten passar bra som undervisningsmaterial i samhällsämnena där de kan ge nya ingångar till diskussion. De kan också användas i bildundervisningen. Arbetssätt och metoder kan förstås anpassas och varieras men målgruppen är främst elever från 15 år.

Exempel på frågor som tas upp i materialet:

Vad har format dig till den du är? Hur mycket av detta tror du formats av andra människor, av kultur, ideologi, plats, arv eller generation?Hur tror du att jorden och våra liv kommer att se ut om 100 år?När tycker du att det är viktigt att visa civilkurage?En grupp gymnasielärare i Göteborg har arbetat med materialet och så här säger en av dem:

Det är ett galet bra material som ni har producerat som spänner över många spännande och högaktuella områden. Varje kort kan användas till en serie lektioner.

Gymnasieärare i Göteborg om Snacka om konst

Korten passar också för dig som bara är nyfiken på hur samtidskonstnärer arbetar med aktuella ämnen, för dig som behöver tips på spännande samtalsämnen till nästa middag med släkten och för dig som bara känner att du behöver lite påfyllning med nya perspektiv.

Med Snacka om Konst – som stör och berör hoppas vi att konsten kan bjuda in till ett gemensamt samtal där nya idéer, tankar och perspektiv kan väckas!

Beställ här

Alla korten ligger i en låda av kraftig kartong. Foto Kristin Lidell.

MEDVERKANDE KONSTNÄRER / KONSTVERK

Phoebe Boswell – Tramlines, 2015

Nathalia Edenmont – Nobel, 2013

Jeannette Ehlers/La Vaughn Belle – I am Queen Mary, 2018

Olafur Eliasson/Minik Rosing – Ice Watch, 2018

Mounir Fatmi – Maximum Sensation, 2010

Lauren Greenfield – Beauty CULTure, 2011

IC-98 – Arkhipelagos, 2013

Hiwa K – When We Were Exhaling Images, 2017

Anna Linder – Spermahoran, 2016

Mattias Norström – Du gamla, du fria, 2016

Katarina Pirak Sikku – Suojehus ruoktu, (värnlöst hem) 2015

Pussy Riot – Punk Prayer, 2012

Alvaro Soler Arpa – Marine Animal, ur Evolución Tóxica, 2013

Vladyart – Refugees Welcome, 2015

Knutte Wester – Horungen, 2016/2017

FRÅGORNA BERÖR FÖLJANDE ÄMNEN

Miljö/natur, hbtqi/normer, yttrandefrihet/demokrati, migration, historieskrivning/representation, kulturarv/nationalism, etik/moral, framtid

MÅTT

Korten är 21 x 26 cm och är tryckta på tjockt papper (300g). De ligger i en kraftig kartong som har måtten 22,5 x 27,5 x 4 cm.

KÖP- OCH BESTÄLLNINGSINFORMATION

Försäljningsställen: Göteborgs Konsthall och i butiken på Göteborgs konstmuseum. Pris: 200 kr (188 kr exklusive moms).

Frakt tillkommer (fraktfritt för verksamheter inom Göteborgs Stad). Försäljningsställen: Göteborgs Konsthall och i butiken på Göteborgs konstmuseum.

FRÅGOR OM MATERIALET

Har du frågor är du välkommen att kontakta Elisabet Udd, konstpedagog/intendent för pedagogik, mejla till elisabet.udd@kultur.goteborg.se

På framsidan av varje kort finns det aktuella verket avbildat. Foto Kristin Lidell.