Workshop: Nytt arbetarmonument i Bergsjön

Tisdag 25 juni 2019, kl. 15 - 20

Centrum är periferin – kollektivt monument i Bergsjön

Mellan den 25-27 juni omvandlas Saturnusgaraget i Bergsjön till en öppen ateljé där du är välkommen att lära dig om bildhuggarkonst! Tillsammans med konstnären Rob McDonald (Spanien/Storbritannien) deltar du i skapandet av ett monument.

Rob McDonald har tidigare besökt Göteborg under festivalen Hammarkullen Urban Art 2017 (#HUA17). Den här gången är han inbjuden av Hyresgästföreningen för att – tillsammans alla som vill delta – skapa ett minnesmonument över arbetarna, bostadskampen och den kollektiva organiseringen i miljonprogrammet.

McDonald arbetar med sten som grundmaterial. Han gör det offentliga rummet till sin ateljé, ofta genom olika kollektiva processer.

– Ta med dig arbetskläder och vatten.
– Gratis. Drop in.
– Plats: Garaget vid Saturnusgatan 8, Bergsjön.
8 minuters promenad från hållplatsen Rymdtorget (spårvagn 7 och 11/ buss 57, 58, 74).

Om Saturnus Project 
Under 2017 stod Saturnusgaraget i Bergsjön inför en eventuell rivning. Det kommunala bolaget Familjebostäder valde istället att försöka bevara platsen och inledde en dialog med Urban Konst, en verksamhet inom Göteborgs Konsthall. Urban Konsts konsultativa roll har resulterat i att Familjebostäder öppnade BergsjöFamet (baksidan av parkeringshuset/garaget). Nu utforskas vilka möjligheter som finns att öppna garaget för temporära produktioner, workshops och andra aktiviteter.

Partners: Urban Konst, Familjebostäder i Göteborg AB, NBV Väst (Nykterhetsrörelsens Bildningsverksamhet) och Hyresgästföreningen.