Vad händer efter #konstnärligfrihet?

Lördag 16 december 2017, kl. 14 - 16

Medverkande:

Stina Edblom, Ingrid Elam, Sonia Hedstrand, Anna Linder, Elin Wikström. Moderator: Karin Hansson.

Samtal om hur vi går vidare från #metoo och #konstnärligfrihet

Den 5:e december skrev 1625 personer på uppropet #konstnärligfrihet, mot sexuella trakasserier och övergrepp i konstvärlden. Den enorma kraft som ligger bakom uppropet och mobiliseringen måste nu omvandlas till praktisk handling.

I anslutning till vår nyöppnade utställning Mozart’s Ghost – internetkonst, feminism och motstånd och i ljuset av #metoo-rörelsen anordnade vi ett samtal för att diskutera hur vi ska bryta strukturerna som möjliggör dessa övergrepp.

Hur kan vi bryta ner den genikultur som präglat den manliga konstnärsrollen och gett utrymme för olika former av trakasserier och maktmissbruk? Vilka förändringar måste göras för att bryta dessa strukturer – och vilket ansvar måste vi ta för att skapa en förändring? Hur kan vi arbeta vidare med sociala medier som en plattform för spridning och delning av motstånd?

En av konstnärerna som skrivit under uppropet är Sonia Hedstrand, del av konstnärskollektivet 0s +1s som ingår i utställningen Mozart´s Ghost. I det här samtalet deltar Hedstrand tillsammans med Ingrid Elam, dekan vid konstnärliga fakulteten, Göteborgs Universitet, Anna Linder, konstnär och curator, Elin Wikström, konstnär och verksamhetsledare Gerlesborgsskolan, och Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall.

Moderator: Karin Hansson, konstnär, docent i Data och Systemvetenskap, och forskare vid Kungl. Konsthögskolan med projekt om konst och arbete.

Här kan du se samtalet i sin helhet!

Hur går vi vidare efter #konstnärligfrihet och #metoo? – Samtal kl 14-16

Publicerat av Göteborgs Konsthall den 16 december 2017