Release Ord&Bild x Urban Konst

Onsdag 10 november 2021, kl. 18 - 20

Torget Plaza Baquedano i Santiago de Chile, som under protesterna 2019 döptes om av folket till Plaza Dignidad. Foto: Futuro Berg.

Välkommen till releasen av höstens dubbelnummer av Ord&Bild om hur gränsdragningar och konflikter i staden reproduceras genom konsten. Inte minst genom konstfältets egna indelningar i offentlig, samtida och urban konst. Numret är ett samarbete mellan Urban Konst vid Göteborgs Konsthall och tidskriften Ord&Bild, och innehåller analyser och verk av konstnärer, forskare, kritiker och aktivister.

Publikationen presenteras i ett samtal mellan Urban Konst och Ord&Bild och det blir läsningar av konstnären Mirna Ticona och författaren och dramatikern Felicia Mulinari. Ticona betecknar sig själv som Aymara-Quechua/indígena/india/invandrare, antirasistisk, antikolonial och antipatriarkal konstnär från Bolivia. Hennes arbete flätar samman konstnärlig kreativitet och politiskt engagemang för social rättvisa. Mulinari debuterade 2019 med Det som inte kan utplånas, en diktsvit sprungen ur en kollektiv erfarenhet av rasism och våld, och är nu aktuell med monologen Svaghetens parti.

I samarbete med Folkuniversitetet.

Mer om tidskriften

Publikationen består av olika exempel på nutida konst i relation till offentligheten och dess privatisering. Ytterligare ett spår genom publikationen är ifrågasättandet av implicita hierarkier inom konstfältet och olika grader av instrumentalisering och autonomi som medföljer konstens indelning i kategorierna samtidskonst, urban konst och offentlig konst. Avsikten är att synliggöra dessa gränsdragningar som en del av den urbana konstens villkor.

Medverkande i publikationen: Donia Saleh, Felicia Mulinari, Fredrik Svensk, Mirna Ticona, Lennart Navarrete, Hanna Borgblad, Isabel Löfgren, Frida Sandström, Ikram Abdulkadir, Futuro Berg, Tobias B. Lindblad, Cripta Djan, LOBA gi, Laleh Kazemi Veisari, Lapin king, Ove Sernhede, Tongo Eisen-Martin, Hanni Kamaly, Yoko Carlsson, Toke Lykkeberg, Anders Sunna, Johannes Björk, Zevs och Pablo Allison.