Konstnärssamtal med Salad Hilowle

Torsdag 15 april 2021, kl. 18 - 18:45

Välkommen till ett livestreamat samtal mellan konstnären Salad Hilowle och Stina Edblom, konstnärlig ledare på Göteborgs Konsthall. Samtalet utgår från Hilowles videoverk Postcards from the North, som vi släpper här på hemsidan och sociala medier samma dag.

Hilowle, som under våren fått stor uppmärksamhet för sin hyllade utställning Vanus Labor på Konstakademien, presenterar nu det nya filmverket Postcards from the North, inom ramen för utställningsprojektet Untitled på vår hemsida.

Filmen är en dokufiktion som väver samman en berättelse mellan två platser, Kap Verde och Sverige. Filmen inleds med att en ung man står vid en båt och tittar på filmaren. Han frågar; hur är platsen där du kommer ifrån? Genom Hilowles collage av bilder och filmklipp får vi ta del av den svenska vardagens upplevelser av skönhet och våld, som tillsammans utgör ett vykort från Hilowle i Sverige till mannen i Kap Verde.

Verket presenteras i samband med Kemang Wa Lehuleres utställning Bring Back Lost Love och utgör en konstnärlig dialog mellan Hilowle och Wa Lehulere. I deras olika konstnärskap framträder flera gemensamma nämnare; intresset för collage som konstnärlig metod, föreningen mellan privata och kollektiva berättelser, och i arbetet med att synliggöra svarta röster från den sydafrikanska och afrikanska diasporan genom historien.

Salad Hilowle, född 1986 i Mogadishu och uppvuxen i Gävle, tog våren 2020 sin masterexamen i fri konst vid Kungl. Konsthögskolan i Stockholm. Han har tidigare studerat vid Konstfack, Linköpings universitet och Glendale Community College i Los Angeles.

Ta del av samtalet på vår Facebooksida.