Konstnärssamtal: Helga Härenstam

Onsdag 24 oktober 2018, kl. 18 - 19

Helga Härenstam, I väntan på vad som komma skall, 2018

Konstnärssamtal: Helga Härenstam i samtal med Jan-Erik Lundström

I projektet I väntan på vad som komma skall ger Helga sig ut på en resa i fotspåren av farmor Stina som växte upp på en missionsstation i den dåvarande brittiska kolonin Rhodesia. Här föds en både poetisk och politisk familjeberättelse om makt, religion och kolonialism. Helga Härenstams konstnärskap utmärker sig för att med både ömsinthet och humor leta efter och skapa samband, mening, och berättelser, utifrån händelser, människor och föremål som hon stöter på i sin vardag. Projekten mynnar ut i bildlekar, fotografier och texter, och ibland även i installationer och sociala experiment.

Helga Härenstam är konstnär och fotograf verksam i Göteborg. Hon avslutade en masterexamen vid Akademin Valand 2008 och har sedan dess etablerat sig både nationellt och internationellt.

Jan-Erik Lundström är curator, kritiker och konsthistoriker inom konst och fotografi. Han var tidigare chef för Samisk Senter for Samtidskunst och curator vid Fotografiska Museet i Stockholm. Mellan 1999-2011 var han chef för Bildmuseet i Umeå.