Centrum är periferin – filmprogram och performance

Onsdag 2 oktober 2019, kl. 18 - 20

Ett svartvitt foto av en fritidsklädd man sitter på en häst framför ett höghuskomplex.
På Göteborgs Konsthall presenterar Urban Konst tre korta filmer som visar vad graffitti, street art och offentlig konst kan innebära visuellt och politiskt. Varje film följs av ett kort samtal med några av dem som skapat och medverkat i filmerna.

Kvällen inleds med filmen Lost Tapes Bs As av graffitiwriter och konstnären Leon från FY Crew, som skildrar några graffitimålares resa till en graffitioas i Buenos Aires tunnelbana. Filmen följs av en läsning av texten Forever Young av författaren Yoko Carlsson.

Därefter visas The Center Is The Periphery – A Hammarkullen Story av den chilenska fotografen Futuro Berg. Filmen dokumenterar gatukonstfestivalen Hammarkullen Urban Art 2017, en festival som arrangerades av Urban Konst och som utmanade många idéer och trender under de senaste åren i Europa, där gatukonst ofta blivit dekorativa fasader och en del av städers varumärkesarbete. Efter filmen samtalar vi med Gloria Esteban, från organisationen Hammarkullen 365, om deras mångåriga arbete för att främja möjligheterna för muralkonst i Hammarkullen.

Slutligen visas filmen Tropicalismo Mágico där konstnären Mr Bricks samtalar med sin far om den politiska aktivismen mot militärjuntan i Argentina, och ställer den i relation till graffitins formspråk. Filmen växlar mellan personliga och politiska poetiker.

Kvällen avslutas med en performance av Mr Bricks.