Konstnärer

isuma

Verksam Kanada
Webbplats isuma.tv/
Isuma Hendrik Zeitler

Om konstnärskollektivet

Isuma betyder ”att tänka” på det inuitiska språket inuktituk och är ett konstnärskollektiv och Kanadas första inuitiska filmproduktionsbolag. Isuma grundades 1990 av Zacharias Kunuk, Norman Cohn och nu bortgångna Paul Apak och Paulossie Qulitalik i Igloolik, Nunavut. Isuma arbetar med att producera och distribuera inuitspråkiga filmer, både drama och dokumentärer, som speglar världen från ett inuitiskt perspektiv.

isuma i varje öga är ett löv

Filmen One Day in the Life of Noah Piugattuk av det inuitiska filmkollektivet Isuma med bas i Igloolik, Kanada, är regisserad av Zacharias Kunuk. Filmen iscensätter en specifik händelse som utspelade sig en dag i april 1961. Det är samma år som John F Kennedy installeras som president i USA, det kalla kriget eskalerar och Berlinmuren uppförs. Den arktiska delen av Kanada, som är geografiskt beläget mitt emellan USA och Sovjetunionen, anses plötsligt vara ett strategiskt viktigt område och stationer för avlyssningssystemet Distant Early Warning installeras.

Vid denna tidpunkt blir den äldre inuitiska mannen Noah Piugattuk som lever ett nomadiskt liv centrerat kring jakt på säl och grönlandsval vid Kapuivik på norra Baffinön, tillsagd av den statligt utsände tjänstemannen Boss att hans barn måste gå i skolan och lära sig engelska och att hans familj inte längre får bo kvar på isarna. Det är den plats där hans förfäder levt i århundranden. Filmen fångar detta avgörande ögonblick. Förtryck och motstånd möts i en enda dialog, i en till synes lokal händelse, som fått våldsamma implikationer för inuitiskt liv och kultur.

Foto Hendrik Zeitler

Foto Hendrik Zeilter

utställning