Aktiviteter
Ons 8 jun
17:00–19:30

På olika platser: Tankar om biennalen som form

Datum Ons 8 jun
Tid 17:00–19:30
Entré Fri entré
Plats Göteborgs Konsthall & online
Språk Engelska
Past occasion
På olika platser: Tankar om biennalen som form Runo Lagomarsino, sketch for Geography of haunted places.

Vad händer med en konst­biennal när man tar hänsyn till platsen?

Kvällens program undersöker tre biennaler – Göteborg, Havanna och Istanbul – som utformats i relation till sina respektive regionala och historiska kontexter.

Fokuset ligger på de olika föreställningar och projiceringar om biennalernas framtid som baserats på olika historiska, institutionella kontexter, ekonomier, och geopolitiska positioneringar.

Biennalerna presenteras av inbjudna curatorer med omfattande erfarenhet av de respektive biennalernas traditioner och kontexter: Margarita Gonzalez Lorente, Ioana Leca och Bige Örer följt av rundabordssamtal som leds av Henk Slager och Mick Wilson.

I stället för att ge generella beskrivningar av biennalformatet, så undersöker vi de enskilda biennalernas särskilda sammanhang och egenheter.

Några av frågorna som kommer att beröras är: Vad har pandemin haft för konsekvenser för dessa projekt? Hur har idéer om hållbarhet och tillväxt påverkat produktionerna? Hur har projekten förhållit sig till de respektive kulturell och politisk kontext? Vilka möjliga effekter har lokala och regionala faktorer haft på olika föreställningar om de enskilda biennaltraditionernas framtid? Hur har biennalerna förhållit sig till den växande betydelsen av digitala nätverk för kultur i allmänhet, och samtida konst i synnerhet?

Samtalet sker på plats på konsthallen men kommer också att kunna följas digitalt, via Zoom:

Till zoom

Eventet är ett samarbete med European Artistic Research Network (EARN), Göteborgs Universitet och Göteborg International Biennial for Contemporary Art (GIBCA).

Medverkande

Margarita Gonzalez Lorente är curator för Internationell Modern Konst på National Museum of Fine Arts i Havanna (Museo Nacional de Bellas Artes de La Habana). Hon har tidigare varit biträdande chef för Wifredo Lam Contemporary Art Center och har curaterat Havannabiennalen (2005–2019).

Ioana Leca är konstnärlig ledare för Göteborg International Biennial for Contemporary Art. Hon har arbetat som curator, producent och kulturstrateg. Hon har tidigare varit chef på NAU Gallery i Stockholm samt projektledare på Rumänska Kulturinstitutet i Stockholm.

Bige Örer är chef för Istanbulbiennalen samt chef för Contemporary art projects vid Istanbul Foundation for Culture and Arts (İKSV). Där leder hon programmet och den konstnärliga visionen för Istanbulbiennalen och en rad andra tvärvetenskapliga projekt, inklusive the Pavilion of Turkey på Venedigbiennalen.

Henk Slager är professor i konstnärlig forskning (HKU Utrecht). Han har bidragit med viktiga inlägg i debatten om forskningens roll i bildkonsten. År 2006 var han medskapare till the European Artistic Research Network (EARN); ett nätverk som utreder den konstnärliga forskningens konsekvenser för dagens konstutbildningar vid symposier, expertmöten, och presentationer. Med utgångspunkt från sitt fokus på konstnärlig forskning, har Slager även producerat flera curatoriska projekt, såsom Timely Meditations (5th Guangzhou Triennial, 2016), To Seminar (BAK, Utrecht 2017), Research Ecologies (Venedig 2019), och Farewell to Research (Bucharest Biennale 2020–21).