Aktiviteter
Lör 27 apr
16:00–18:00

Makten. Staden. Konsten. Självorgan­isering och ömsesidig hjälp

Datum Lör 27 apr
Tid 16:00–18:00
Entré Fri entré
Plats Longest Night, Dagjämningsgatan 14, Kortedala Industriområde
Past occasion
Makten. Staden. Konsten. Självorganisering och ömsesidig hjälp. Foto: Longest Night.

Konsthallens programsekvens Makten. Staden. Konsten. äger denna gång rum på den konstnärsdrivna screentryckverkstaden Longest Night i Kortedala som verkar för att förverkliga förortens vision om jämlikhet, hållbarhet och grannskap genom samarbete och ömsesidigt utbyte.

Tillsammans med Longest Night och konsttidskriften Paletten görs ett samtal om självorganisering och gemenskap genom konsten, som också är ett utbyte av erfarenheter av organisering lokalt och internationellt.

Obs! Aktiviteten kommer att äga rum på Longest Night i Kortedala på Dagjämningsgatan 14.

Kvällens agenda:

– Grundarna Anna Ehrlemark och Mileta Mijatović samtalar om Longest Nights strävan efter att upplösa gränsen mellan underjordisk eller självorganiserad kulturpraktik och professionell konst. Att fortsätta trots kulturens ekonomiska marginalisering och en repressiv politisk nationalism. I samtalet deltar även konstnären Ana Aleksić, medlem av det autonoma kollektivet kring screen- och risografitrycksverkstaden Matrijarsija i Belgrad. Samt även konstnären och skejtaren Aleksa Vitorović från Summit of the Non-Aligned i Belgrad, som har gjutit nytt liv i den dödskommersialiserade skejtkulturen genom att sluta tävla, njutningsrulla genom staden, svartbygga ramper på outnyttjade platser och knyta vänskapsband över alla gränser.

– Skribenten och kritikern Nora Wurtzel och poeten Sara Garib från skrivgruppen Skälens tunga kommer att presentera sina bidrag i senaste numret av Paletten, och berättar om kollektivt skrivande som en möjlighet för konsten att vara kritisk och relevant.

Moderator för samtalet är författaren och poeten Merima Dizdarević, gästredaktör för Paletten #334 tillsammans med Patrik Haggren och Skälens tunga.

Makten. Staden. Konsten. är en programsekvens av Göteborgs Konsthall som undersöker konstens förhållande till en global och segregerad urbanitet. Genom att ställa skilda konstnärliga praktiker, medier och genrer jämte varandra tecknar serien en rörelse genom olika sociala och institutionella rum för konst.

Detta evenemang är en samverkan mellan Göteborgs Konsthall, Paletten och Longest Night. Samtalet sker på engelska och svenska.

Fijuk Marknad, en del av Longest Night, pågår 15.00-20.00. Fijuk Marknad erbjuder exklusiva utbud av grafik, böcker, konstböcker, tidskrifter, fanzines, serier, original, självpublicerat, handgjort, inbundet och obundet till salu eller till låns.

Varikina party startar kl 20 för dom som deltar på aktiviteten.

Deltagare: Ana Aleksić, Sara Garib, Merima Dizdarević, Aleksa Vitorović, Patrik Haggren, Anna Ehrlemark, Mileta Mijatović, Nora Wurtzel.

Omslagsbilden är beskuren.