Aktiviteter
Lör 18 feb
15:00–17:00

Samtal
med
Hettie
Judah

Datum Lör 18 feb
Tid 15:00–17:00
Entré Fri entré
Plats Göteborgs Konsthall
Past occasion
Samtal med Hettie Judah Foto: Hettie Judah, Alex Schneidemann. How Not To Exclude Artist Mothers (and other parents) Foto: Lund Humphries

Kan man vara både en bra mamma och en bra konstnär? Alltför länge fick konstnärer lära sig att de inte skulle tas på allvar om de valde att skaffa barn. Än idag kvarstår tabun kring moderskap som ett tema för konst. Under första hälften av detta evenemang delar Hettie Judah med sig av sin forskning om moderskapets (ofta oväntade) inverkan på konstnärers karriärer, allt från tiden på konsthögskolan till deras förhållande till kommersiella gallerier.

Med utgångspunkt i intervjuer med konstnärer och organisationer runt om i världen beskriver hon frågor som föräldrar i olika sektorer står inför och diskutera hur vi kan göra saker annorlunda. Den andra delen av evenemanget kommer att vara en workshop och diskussion där deltagarna kommer att arbeta tillsammans för att formulera sätt på vilka konstvärlden kan bli mer inkluderande för konstnärsföräldrar. 

Hettie Judah är en brittisk konstkritiker och författare till How Not to Exclude Artist Mothers (och andra föräldrar) (Lund Humphries, 2022). 2021 arbetade hon med en grupp konstnärer för att sammanställa manifestet How Not to Exclude Artist Parents som sedan dess har översatts till 16 språk. Tillsammans med Jo Harrison är hon medgrundare av Art Working Parents Alliance, ett stödnätverk och en kampanjgrupp. Hon arbetar för närvarande på en turnerande utställning på Hayward Gallery och den tillhörande boken On Art and Motherhood (2024).

Judahs senaste bok How Not to Exclude Artist Mothers (and other parents) kommer att säljas i konsthallens butik under dagen.

Programmet presenteras i samarbete med Konstnärernas Mamma Kollektiv (KMK) och HDK-Valand med stöd från Västra Götalandsregionen.