Fältstudier: Vi finns
för att
vi delar

Nu öppnas Fältstudier äntligen för publik! Utifrån Göteborgs Konsthalls kommande plats bjuder vi in till teckningsworkshop, fest, samtal och en stadsvandring med konstnärliga inslag. Här knyts olika platser i Gamlestaden samman i ett program som rör sig kring frågan om hur vi värnar det gemensamma.
Ordet ”allmänning” har historiskt beskrivit en gemensamt ägd eller nyttjad jord. Under 2026 återöppnar Konsthallen i det som en gång var ett av landets första kommunala slakterier, på mark som år 1621 donerats till stadens borgare för stadens gemensamma nytta.
Vad kan en kommunal konsthall låna och lära sig av samtida och historiska former för gemensam förvaltning? Hur har inflytandet över Gamlestadens offentliga rum, bostadsområden och kulturella mötesplatser utvecklats, och vilken roll kan konsthallen spela i de pågående förhandlingarna mellan det privata och det gemensamma?
Det gemensamma är en rytm. En praktik av tillit, förhandling, omsorg. I det här kapitlet vandrar vi längs allmänningens gränser, inte för att avgränsa – utan för att förstå hur en konsthall kan öppna sig: mot sin plats, sin samtid, sin gemenskap.
MedverkandE
Meira Ahmemulić (f. 1974 i Halmstad) är en konstnär och författare vars verk utforskar skärningspunkterna mellan språk, identitet och omgivning.
Ahmemulić är uppvuxen i Angered och utbildad vid Konsthögskolan Valand samt Academy of Fine Arts på Sri Lanka. Hennes mångfacetterade praktik berör frågor om exil, minne, nationella subjekt och språkets inneboende motsägelse av möjliggörande och underkastelse.
Roozbeh Behtaji (f. 1981) är ordförande för Öppna Kanalen Göteborg och konstnärlig ledare för den ideella organisationen Göthenburgo. Öppna Kanalen Göteborg är ursprungligen en public access-kanal – en organisation vars huvudsyfte är att ge allmänheten möjlighet att kostnadsfritt sända tv och därigenom bidra till ökad demokrati och yttrandefrihet.
Merima Bruncevic (f. 1981) är docent i rättsvetenskap vid Göteborgs universitet och arbetar i skärningspunkten mellan juridik, estetik och samhälle. Hon är författare till Law, Art and the Commons (Routledge, 2017) och Regulating Transnational Heritage: Memory, Identity and Diversity (Routledge, 2023), där hon undersöker frågor om kultur, ägande, rättvisa och det gemensamma. Hennes texter rör sig mellan akademi, konstfält och offentlighet – med ett särskilt intresse för hur gemensamma rum tänks, brukas och försvaras.
Åsa Dybwad Norman (f. 1984) är en textilkonstnär och lektor i textil konst vid HDK-Valand, Göteborgs universitet. Bosatt i Arvika utforskar hon hur handens och kroppens kunskap tar plats i dagens samhälle, ofta genom att undersöka historiska rum och skeenden genom arkivarbete, intervjuer och gestaltande processer.
Johan Forsman (f. 1972) är verksam som konstnär, projektledare och skribent. 2012 grundade han scenen och plattformen Skogen i Göteborg, där han sedan dess har varit konstnärlig ledare. Forsmans konstnärskap rör sig inom performance och scenkonst, ofta med ett dokumentärt anslag och i konstnärliga undersökningar som pågått under många år. Hans konstnärskap präglas av ett intresse för de berättelser som formar samhällen, platser och ekonomier.
Gunilla Lundgren (f. 1942) är författare. Hon har skrivit ett fyrtiotal böcker, många är flerspråkiga och skrivna i samarbete med Rinkebybor. Hennes första bok Maritza kom ut 1972. Den är skriven tillsammans med tre statslösa romska tonårsflickor, nyligen invandrade till Sverige från Sydeuropa.
Mamdouh313 är en DJ som överskrider genrer och gränser för att förena pulsen från samtida elektronisk musik med den råa, rytmiska energin från global bass, chaabi, arapiano, baile funk, perkussiva element, disco +++ – allt djupt rotat i inspiration från Levanten och det Globala Syd. Formad av diasporan, skapad för dansgolvet.
Angelica Olsson (f. 1978) är baserad i Göteborg och verksam som konstnär, curator inom offentlig konst, ledamot i Konstnärernas Riksorganisations riksstyrelse, samt som skribent och föreläsare. Som konstnär arbetar Angelica Olsson främst med teckning, text och rörlig bild. Hennes bildvärld gestaltar kompositioner i gråskalor, där hon rör sig i ett fält mellan det konkret föreställande och det abstrakta.
Behjat Omer Abdulla (f. 1976) är en kurdisk konstnär, utbildad vid Staffordshire University i Storbritannien och Akademin HDK-Valand vid Göteborgs universitet. Han arbetar med blandade medier, främst teckning, fotografi och videoinstallation. Genom sin konst förmedlar han känslor och berättelser om krig, ofta genom individuella öden och med fokus på upplevelser som knappast kan förklaras eller delas.
Zhiwar Rashid (f. 1988) föddes i flyktinglägret Saryas i Kurdistan och växte upp i Halabja, men är numera bosatt i Göteborg. Han har gått på Biskops-Arnös författarutbildning och debuterade 2023 med den uppmärksammade romanen Under mullbärsträdet. Förra året belönades han även med Sveriges Radios novellpris för novellen Och kulorna ska jag ta hand om tills vi ses igen.
Mariana Silva Varela (f. 1973) är en Stockholmsbaserad konstnär som arbetar med väv, iscensättningar och ljus. Genom sitt konstnärliga arbete utforskar Silva Varela världsbilder som historiska och samtida fiktioner, ofta i relation till migration och antropologi. Med en kritisk blick på nationalistiska och koloniala berättarstrukturer skapar hon egna världar i sina vävar, där hon undersöker hur identiteter formas och berättelser förs vidare.
Kim West är kritiker, forskare och redaktör, baserad i Stockholm. Hans forskning behandlar den samtida estetiska teorins kritiska idéutveckling, de folkliga avantgardenas kulturhistoria och de konstnärliga förmedlingsformernas institutionella och tekniska förvandlingar. Han är för närvarande lektor på REMESO, Institutet för forskning om migration, etnicitet och samhälle vid Linköpings Universitet.
Anders Westerström (f. 1985) disputerade förra året med avhandlingen Kampen om Kommersen – kritik, motstånd och drömmar i den nyliberala staden. Som doktor i kulturstudier skriver Westerström i en tradition som rör sig i gränslandet mellan samhällsvetenskap och humaniora. Genom en metod där en och samma plats undersöks ur olika perspektiv, kopplar han i sin forskning samman globala förändringsprocesser med lokala kamper om vem och vad som får ta plats i stadens offentliga rum.
Curatoriellt team: Petra Johansson, Caroline Malmström och Daniel Terres.
I samarbete med Riksarkivet, Institutet för språk och folkminne (ISOF), Göteborgs Botaniska Trädgård, Göteborgs stadsmuseum, CAPIm center for Art and the Political Imaginary vid HDK-Valand och Kungliga Konsthögskolan. Ytterligare samarbetspartners för Fältstudiers publika presentationer den 23 augusti är Gamlestaden Kemtvätt, Nergiz Restaurang, Spike Brewery & Taproom, Götaholms Bollklubb och Temporary Stabilisations.
Fullständigt program publiceras i augusti.
Observera att tiderna kan komma att ändras.
Föranmälan
Föranmälan öppnar 4 augusti.