Aktiviteter
Mån 3 apr
18:00–20:15

Biovisning
av
Taikon  

Datum Mån 3 apr
Tid 18:00–20:15
Entré Biobiljetter är gratis och hämtas upp i receptionen på Göteborgs Konsthall från och med den 28 jan. 2023
Plats Bio Roy, Kungsportsavenyen 45, 411 36, Göteborg
Past occasion
Biovisning av Taikon Sverige 2015 | Dokumentär | Regi: Lawen Mohtadi, Gellert Tamas | 1h 34 min | Svenskt tal Foto: Triart

OBS! Detta är ett passerat event.

Kom och se dokumentärfilmen Taikon – ett djupgående porträtt av en av våra mest älskade författare och debattörer, Katarina Taikon – den 3 april, kl. 18.00 på Bio Roy. Biovisningen sker i anslutning till Romernas internationella dag den 8 april. 

Taikon är en film om flickan som föddes i ett tält, lärde sig läsa och skriva som 26-åring och kom att förändra Sverige för alltid. Det är inte för intet som hon kallats Sveriges Martin Luther King. Med utgångspunkt i ett rikt arkivmaterial, rörligt såväl som stillbilder, skildrar vi ett av de mer fascinerande människoödena under 1900-talets Sverige.

Familj, vänner och kolleger ger oss nära bilder, inte bara av Katarina Taikon, utan också av det samhälle som hon slogs med, för och emot, för att skapa lika möjligheter och villkor för en utsatt minoritet. Och skildringen av denna kamp förflyttar oss obarmhärtigt in i vår egen nutid, där romernas situation är en av de mest brännande frågorna på hela den europeiska kontinenten.

Förfilm: Filmprojekt med Ung kultur   

Åtta ungdomar fick i uppdrag att göra varsin kortfilm om hur det är att vara ung och tillhöra en nationell minoritet år 2022. Kortfilmerna är producerade på uppdrag av Ung kultur och med stöd av Levande historia i Göteborg. Filmer av Loba Eriksson, Shirin Kaj och Isadora Müller kommer att visas som förfilmer till visningen av Taikon.

Filmen följs av ett samtal  

Efter visningen av Taikon avslutas kvällen med ett samtal om filmen med Angelica Ström, specialpedagog och Katarinas dotter som modereras av Hanna Högstedt från Saqmi

Program 

18:00–19.45          Förfilmer som följs av Taikon  

19.45–20.15          Samtal 

Filmen visas i samarbete med Brobyggarna och Skolbio med stöd från Levande Historia.