Biografi

Xavier Veilhan

Född 1963 i Lyon
Lever och verkar i Paris

Utbildning

1982-1983 Ecole Nationale Supérieure des Art Décoratifs, Paris
1984-1986 Hochschule der Künste, Berlin
1989-1990 Institut des Hautes Etudes en Arts plastiques, Paris

Xavier Veilhan var redan som 20-åring, 1983, tillsammans med andra konstnärer redaktör för Blanc, en tidskrift som kom ut en gång per månad. Han skapade under samma tid också måleri och installationer som han visade i övergivna industrilokaler och ute i staden. Några år senare, 1985, började han visa sina verk på kulturcentret Riverside Studio i London och på 120 Nuits, en nattklubb i Paris. Han var aktiv inom musik- och modescenen genom att skapa skivomslag och scendesign och drev även en radioshow.

Då han kom tillbaka till Paris efter sina studier i Berlin (1984-86) inledde han ett samarbete med konstnären Pierre Bismuth och de organiserade tillsammans utställningar och andra arrangemang. Från 1988 delade dessa två konstnärer ateljé med Pierre Huyghe och de deltog tillsammans i utställningar i Frankrike och Italien. Denna tid kännetecknades av en påtaglig förändring i deras individuella verk och början av deras personliga karriärer på en ny konstscen.

Genom grupputställningar både i Frankrike och utomlands kom de i kontakt med konstnärer som Pierre Joseph, Philippe Pareno, Dominique Gonazales-Foerster m.fl, alla tillhörande samma generation och med liknande konstnärligt engagemang. Utmärkande för 1990-talets konstscen blev en utveckling av ett stort antal samarbeten mellan flera av dessa konstnärer.

Xavier Veilhan har under 90-talet representerats av flera europeiska gallerier, här i Sverige av Andréhn-Schiptjenko i Stockholm. Andra gallerier är Galleri Jennifer Flay i Paris,  Javier Lopez Galeria i Madrid, New Santandrea i Savona och Gio Marconi i Milano. I New York representeras han av Sandra Gering Gallery.