Tuomas Laitinen

Toumas Laitinen (1976 FI)
Utbildad vid Konsthögskolan i Helsingfors.
Bor och arbetar i Helsingfors, Finland

Tuomas Laitinen arbetar med bilder på plexiglas monterade i ljuslådor. Han bearbetar glaset med hjälp av teckning, måleri eller digital fototeknik men även med hjälp av exempelvis vinkelslip eller borr. I sin bildvärld hämtar han impulser från bland annat film noir, litteratur, musik, fotografi eller tecknade serier.

Det som skapar magin i Tuomas Laitinens bilder är hur ljuset förflyttar sig i bilderna. Inne i ljusskåpet finns flera lager med bilder och lampor som sakta rör sig fram och tillbaka. Denna rörelse med både ljus och skugga framhäver än mer det berättande draget i Laitinens måleri. Uttrycket i bilderna inbjuder oss att börja skapa egna historier kring vad de egentligen kan handla om.

Tuomas Laitinens bildspråk anspelar ofta på filmmediet och vi kan ana inspiration från thrillers, tragikomiska eller melodramatiska filmer. Hans triptyk (verk i tre delar) There is no Drama without a Briefcase (2007) rymmer till exempel en klassisk filmintrig – en väska med okänt innehåll som ackompanjeras av en korp som tycks bära ett budskap den inte vill släppa ifrån sig, och obskyra möten som äger rum bakom stängda dörrar och fönster.

Heat, 2007
Installation i ljuslåda, 140 x 160 x 20 cm

The Night of the Living Dead Drunk, 2008
Installation i ljuslåda, 140 x 160 x 20 cm

I’m not Perfect (But I’m Perfect for You), 2008
Installation i ljuslåda, 60 x 60 x 20 cm

Keeper of the Flame, 2008
Installation i ljuslåda, 60 x 60 x 20 cm