Sigga Björg Sigurdardóttir

Sigga Björg Sigurdardóttir (1977, IS)
Utbildad vid Konstakademin på Island och Konsthögskolan i Glasgow, Storbritannien
Bor och arbetar i Glasgow, Storbritannien och Reykjavik, Island

Sigga Björg Sigurdardóttir skapar färgglada, nästan illustrationsliknande, teckningar – som lösa sidor ur en sagobok eller serie utan någon direkt berättelse. Hennes verk rymmer en lekfull och naiv humor samtidigt som de skildrar närmast mardrömslika muterade varelser som varken är människor eller djur. Hon skapar dessa figurer för att påvisa en situation eller ett tillstånd. Deras interaktion med varandra verkar ibland våldsam, ibland kärleksfull. Inte sällan förekommer det någon slags vätska i bilderna som även läcker ut på själva väggen och binder samman de olika teckningarna. Verken rör sig i kontrasten mellan skräck och skönhet, ömhet och avsky, medlidande och skadeglädje, och av känslan att inte veta om man ska skratta eller gråta.

Själva arbetsprocessen är intuitiv och figurerna växer fram spontant. De kan lika gärna börja med en arm som med en lös form, vilket vi kan se i den animerade filmen som presenteras i installationen Pulpit Palace.

Sigga Björg Sigurdardóttir arbetar på papper i varierande storlekar, ofta i kombination med direkt väggmåleri. Hon är uppvuxen med den isländska mytologin och berättandet, och hon förhåller sig både kärleksfullt och ironiskt till den traditionella folktrons mytologiska väsen.

Pulpit Palace, 2008
Installation
Teckningar med akryl och bläck på papper och vägg
Animerad film, 4 min, loop