Chitra Ganesh – She; The Question…

15 juni 2012 - 30 september 2012

Sammanfattning

Årets sommarutställning presenterar den internationellt uppmärksammade New York-baserade konstnären Chitra Ganesh (f.1975). I utställningen visas ett brett urval av hennes verk som består av bland annat teckning, video, fotografi och collage.

I centrum för Chitra Ganeshs verk står hinduistiska, grekiska och buddhistiska mytologier och epos, men även mer samtida litteratur, sångtexter, imperialism och queerpolitik. Visuella uttryck hämtas bland annat från Bollywood, 60-talets psykadelia, science fiction och pedagogiska indiska serier, så kallade Amar Chitra Kathas. Ganesh rör sig i mellanrummet där myt och historia möts och skildrar en värld fylld av åtrå, begär, förlust och maktkamp.

Med fast hand dissekerar Ganesh de stora berättelserna och låter kvinnofigurer, som vanligtvis verkar i utkanten av de heroiska myterna, få centrala platser. Kvinnorna skildras som starka rebeller som utmanar sitt eget och andras öden i fantasifyllda och erotiskt laddade historier med surrealistiska drag.

Chitra Ganesh har indiskt ursprung men är född och uppvuxen i Brooklyn, New York. Hon tog sin kandidatexamen i litteraturvetenskap och semiotik vid Brown University 1996 och sin masterexamen i konst vid Colombia University 2002. Under många år har hon varit aktiv i den ideella organisationen South Asian Women´s Creative Collective (SAWCC) som verkar för att lyfta fram kvinnliga konstnärer från Södra Asien. Ganesh har bland annat ställt ut på PS 1 MoMA, Brooklyn Museum och Bronx Museum of Art i New York och internationellt på Saatchi Gallery i London och Gwangju Contemporary Art Museum i Sydkorea.