Bad Timing – Akademin Valands avgångsutställning 2018

27 april 2018 - 20 maj 2018

Deltagande studenter

Cilla Berg, Laura Darbutaite, Gabriel Nils Edvinsson, Theodora Ekholm, Riikka Gröndahl, Danielle Heath, Kaisa Luukkonen, Katxerê Medina, Johan Melander, Johan Rikenberg, Hanna Romin, Joe Rowley, Lucy Wilson

Om utställningen

Göteborgs Konsthall presenterar traditionsenligt årets avgångsutställning med studenter från Masterprogrammet i fri konst vid Akademin Valand, Göteborgs universitet. I år ställer tretton studenter ut sina verk på Göteborgs Konsthall. Årets utställning heter Bad Timing. 


Introduktion av curator Daniel Jewesbury

Examensutställningar liknar inga andra utställningar. Konstnärerna som presenteras arbetar inte på samma sätt, de använder olika medier, och har individuella formspråk. Blandningen av visade verk pekar inte på någon storslagen curatorsidé, och den låter sig heller inte omfattas av ett tema.

Ändå har konstnärerna i den här utställningen mycket gemensamt: upplevelser som de delat under en intensiv och koncentrerad period av studier och experiment. Alla har genomgått en krävande utbildning där de tvingats samordna sin konstnärliga produktion parallellt med en massa andra uppgifter.

Varför är då titeln på deras utställning Bad Timing? Det är en fras som oftast används negativt: något händer vid fel tillfälle. Ett annat sätt att se på saken är att saker och ting skulle ordna sig bättre om vi bara hade kunnat ägna oss åt dem någon annan gång: inte nu, senare!

Men dålig tajming kan även resultera i nya, oväntade kombinationer som annars aldrig skulle ägt rum. Konstnärernas verk har formats av deras gemensamma upplevelser, direkt och indirekt, på en mängd olika sätt. Och trots att de inte förenas av något mer gripbart än så, är det kanske möjligt att fånga dessa resonanser och dissonanser nu, innan gruppen skingras för alltid.

Dålig tajming kan – om vi bejakar den – ge upphov till avvikande rytmer som trots våra försök att upprepa dem endast hörs en gång, och sedan försvinner.


Bad Timing
27 april – 20 maj 2018
Curator: Daniel Jewesbury
Vernissage: fredag 27 april 17:00-20:00