Elana Herzog

Presentation

Född 1954  i Toronto, Kanada
Lever och verkar i New York, USA

Elana Herzog skapar skulpturer och platsspecifika installationer. Ofta använder hon brukstextil –  sängöverkast, draperier eller disktrasor – till sina verk.

Untitled for Göteborg, 2000/2001
Tyg, häftklamrar, gips

Installationen Untitled for Göteborg består av två identiska sängöverkast i röd brokad, ett mer sammanhållet, det andra fragmentariserat. De är förenade med väggen genom tusentals häftklamrar som har nitats fast så att de följer brokadens mönster. Delar av tyget och häftklamrarna har därefter tagits bort, ibland för att åter fästas, och lämnar rester av söndertrasat tyg och perforerad vägg i vissa partier, medan andra partier är tätt nitade och kompakt uppbyggda. Strukturen av dessa upplösta bilder skapas utifrån tygets vävda mönster.

Det här verket bär ingen personlig berättelse. Det handlar snarare om olika hur skikt av kulturella betydelser och visuella strukturer lagras. Dessa textilier speglar den smak som präglat ett ögonblick i teknologi- och designhistorien. Ett organiskt bildspråk blir ett dekorativt motiv. Överkastens storlek refererar till det abstrakta måleriets rektangulära, slutna form och dess förmodade maktposition inom modernismens kanon, men också till säng och kropp. Piercad och penetrerad blir väggen en ärrad yta som antyder djup och anspänning. Häftklamrarna fungerar här både som märke och material och vidgar betydelsen av begreppen stygn och sutur. Nyttotextilen har förändrats genom det besatta arbetet av en konstnär och blir teckningar som attackerar själva väggen.