Hur är det ställt med den konstnärliga friheten idag?

Lördag 15 september 2018, kl. 13:30 - 16:30

Rebels of the Dance, 2002, video, Fikret Atay

En vecka efter valet bjuder Göteborgs Konsthall in till ett samtal om hur det är ställt med den konstnärliga friheten idag – och om vilka utmaningar vi står inför framöver. Konsten och kulturens frihet är en av demokratins grundpelare, samtidigt har attacker mot konst- och kulturutövare ökat det senaste året. Hur kan vi på bästa sätt arbeta med att stärka dess roll och försvara konstnärers rätt att arbeta utan inskränkningar eller hot, censur eller självcensur?

I mars i år presenterade Freemuse sin första globala rapport The State of Artistic Freedom som konstaterar att det under 2017 fängslats minst en konstnär i vecka. Under 2016 rapporterades över tusen attacker mot konst- och kulturutövare i världen. Det är skrämmande siffror som visar på hur den konstnärliga friheten inskränks och risken att utsättas för våld och hot ökar i vårt alltmer polariserade samhälle. Hur ser arbetet ut med dessa frågor idag? Vilka strategier och verktyg har vi för att försvara och värna om konstnärers frihet och lyfta frågan på den politiska dagordningen? Under dagen varvas presentationer, samtal och konstnärliga projekt med bland andra tre fristadskonstnärer i Sverige.

Program:

13.30 Välkommen! Stina Edblom
13.40 David Karlsson presenterar eftermiddagen, frågorna och deltagarna.
13.45 Calle Nathansson. Kulturpolitiken efter valet.
14.10 Ali Kalaei. Om sitt konstnärskap.
14.25 Anna Livion Ingvarsson. Om den konstnärliga friheten, i Sverige och världen.
14.45 Fikret Atay. Om sitt konstnärskap.
15.00 Paus
15.20 Ann Ighe. Varför är konstnärlig frihet demokratiskt viktig?
15.40 Ghirmay Yohannes. Om sitt konstnärskap.
15.55 Panelsamtal (på svenska och engelska). Frågor från publiken.
Mer info om deltagarna hittar du nedan:

Medverkande:

Moderator: David Karlsson, idéhistoriker, kulturskribent och grundare av Nätverkstan Kultur.

Calle Nathanson, sedan 2013 VD för riksorganisationen Folkets Hus och Parker. Tidigare bland annat kulturdirektör i Uppsala län och ansvarig för kulturfrågor på SKL. Calle är också ordförande för Ideell Kulturallians. Han var medredaktör för boken Bildning – då, nu, sen utgiven 2016, och för boken Kulturpolitikens liv efter döden  –  Åtta upplivningsförsök som släpptes i juli 2018 (båda böckerna på Atlas förlag).

Anna Livion Ingvarsson, generalsekreterare Svenska PEN.

Ann Ighe är ekonomihistoriker, skribent och redaktör för tidskriften Ord&Bild. Hon var tidigare ordförande och talesperson för Ship to Gaza.

Ghirmay Yohannes, poet och författare som nu är fristadskonstnär i Göteborg.

Ali Kalaei, är journalist, bloggare och känd yttrandefrihets- och människorättsaktivist som efter en fängelsedom tvingades fly från sitt hemland i Iran. Ali kom till Sverige inom fristadsprogrammet i Eskilstuna, och är nu bosatt i Göteborg.

Fikret Atay, har kurdisk bakgrund och kommer från den turkiska staden Batman, nära den irakiska gränsen. I video och fotografi lyfter han fram de motsättningar som råder mellan öst och väst, civila och militär, tradition och experiment. Hans arbeten har visats internationellt på flertalet muséer och konsthallar i världen, varav några är Centre Pompidou, Paris; Castello di Rivoli, Torino; MAXXI, Rom; Istanbul Modern och Tate Modern i London. 2017 blev Fikret Atay, Örebros första fristadskonstnär.