Vet din mamma var du e? – Klas Eriksson

toppbild

Klas Eriksson – Vet din mamma var du e?
2017.06.09 – 2017.08.20
Vernissage: 9 juni kl 17.45 – 22.00

Under sommaren blir det fokus på kontroll, makt och begränsning på Göteborgs Konsthall. Fredagen den 9 juni öppnar Vet din mamma var du e?, en stor separatutställning med konstnären Klas Eriksson.

Vet din mamma var du e? rymmer verk som bokstavligt luktar krutrök och peppar, andra som gör att vi nästan hör körerna med hejaramsor på fotbollsläktarna.

På Göteborgs Konsthall visas både nyproducerade och äldre verk av ett konstnärskap som gång på gång trotsar det givna, och riktar fokus mot något mer okänt och osäkert.

– Titeln kommer från när jag var liten och gick på fotboll, det var en ramsa som skreks motståndarsupportrar emellan, i något slags försök att förminska varandra. Den dök upp i huvudet igen under arbetet med utställningen. Jag har tidigare jobbat med titlar på ett liknande sätt, framförallt utifrån engelska ramsor. Det händer något i kontextbytet som jag tycker är intressant, säger Klas Eriksson.

Klas Eriksson arbetar främst med foto, måleri, performance, video och skulptur som formas genom bland annat krutrök, fotboll och målflaggor. Hans verk väcker oväntade frågor, bland annat genom att ändra på betydelsen av välbekanta föremål och motiv.

I ett av utställningens centrala verk har Eriksson samarbetat med i princip alla engelska fotbollsklubbar i de fem översta divisionerna. Bland dessa återfinns storklubbar som Everton FC, Liverpool FC och Manchester United – som alla valt att rent praktiskt medverka i konstverket. Det blir en slags post-psykadelisk helhetsbild av fotbollsindustrin, pengar, passion och subkultur.

Göteborgs Konsthall vill med den här utställningen visa att en viktig funktion i konsten är att ifrågasätta invanda begrepp, ideologier och regelverk.

– Klas Eriksson arbetar ofta med att skapa förskjutningar som kan verka små men som, i utsträckning, har stor effekt. Det handlar om behovet av trygghet som en motsättning till behovet att slippa kontroll – och ångesten den motstridigheten skapar, säger Alida Ivanov, utställningsintendent.

Biografi
Klas Eriksson (född 1976) är utbildad vid Kungl. Konsthögskolan. Han bor och är verksam i Göteborg, Sverige. Han har ställt ut nationellt samt internationellt på flera konstinstitutioner, bland annat på Kalmar Konstmuseum, Prosjektrum Normanns, Gallery Steinsland Berliner och Bologna Art Fair. Klas Eriksson är representerad av Christian Larsen i Stockholm och Eduardo Secci Contemporary i Florens.

Vernissage
Välkommen på vernissage den 9 juni kl. 17:45! Kvällen inleds med ett stort performance av Klas Eriksson på Götaplatsen, utanför Göteborgs Konsthall. Efter presentation av utställningen blir det sommarfest på gården med livemusik, dj:s och servering. Läs mer om vernissaget här.

Pressbilder
Se och ladda ner pressbilder på vår Flickr-sida.

Kontakt
Malin Sandberg, kommunikatör, malin.sandberg@kultur.goteborg.se 031 368 36 90
Alida Ivanov, utställningsintendent, alida.ivanov@kultur.goteborg.se, 031 368 34 55