Stina Edblom blir konstnärlig ledare på Göteborgs Konsthall

StinaEdblombild600400px

Stina Edblom har utsetts till ny konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall. Hon kommer senast från Göteborgs Internationella Konstbiennal (GIBCA), där hon sedan 2012 arbetat som konstnärlig ledare.

– Det känns väldigt roligt att kunna välkomna Stina Edblom till Göteborgs Konsthall. Jag är övertygad om att hon genom sina meriter, sitt arbetsätt och stora engagemang kan stärka institutionens roll både lokalt och nationellt, säger Ann-Sofi Roxhage, chef för enheten Samtidskonst och gestaltning i Göteborgs Stads kulturförvaltning, där Göteborgs Konsthall ingår.

Stina Edblom är född 1979 och bor i Göteborg. Hon har en masterexamen i Samtida Konstteori från Goldsmiths College, University of London, och har arbetat brett med samtidskonst sedan 2005. Bland annat har hon arbetat med stora, internationella konstbiennaler som São Paulo-biennalen, och nu senast som konstnärlig ledare för Göteborgs Internationella Konstbiennal. Genom det arbetet har hon byggt upp ett stort och brett kontaktnät inom samtidskonsten, både lokalt och internationellt.

– Jag är verkligen glad och stolt över det här uppdraget. Det ska bli fantastiskt spännande att få bidra till Göteborgs Konsthalls fortsatta utveckling, och verka för att flytta fram positionerna för samtidskonsten i staden, säger Stina Edblom.

Huvuduppgiften för den konstnärliga ledaren blir att utveckla Göteborgs Konsthalls identitet, arbetsformer och publika relation, samt att leda arbetet med utställningar, program och pedagogik

– Jag ser fram emot att arbeta för att skapa en aktuell och välkomnande mötesplats, som med utgångspunkt i konsten kan öppna upp för nya samtal om vår samtid. Det arbetet ser jag som oerhört viktigt med tanke på de stora förändringar och utmaningar vårt samhälle står inför just nu, säger Stina Edblom.

Det pågår just nu ett utredningsarbete om ny placering för Göteborgs Konsthall. Förhoppningen är att konsthallen inom de närmsta åren ska flytta till nya lokaler, och genom det få en ny position i staden.

– Jag ser med spänning fram emot hur Stina Edblom kommer att utveckla Göteborgs Konsthall. Hon kommer in i ett väldigt intressant skede, då vi arbetar för att konsthallen ska få en ny lokalisering, säger Anna Rosengren, förvaltningsdirektör på kulturförvaltningen.

Tjänsten som konstnärlig ledare lockade 27 sökande. Tjänsten är tidsbegränsad till fem år, med möjlighet till förlängning på två år. Stina Edblom tillträder tjänsten den 18 september.

Presskontakt:
Ann-Sofi Roxhage, enhetschef för Samtidskonst och gestaltning, kulturförvaltningen, e-post: ann-sofi.roxhage@kultur.goteborg.se, 031-368 34 61

Stina Edblom, 0704-944 442

Malin Sandberg, kommunikatör, malin.sandberg@kultur.goteborg.se,  0728-554388