Magnus Bärtås – The Strangest Stranger and Other Stories

2016.02.27 – 2016.04.17

Göteborgs Konsthall har glädjen att presentera en stor separatutställning med Magnus Bärtås. Utställningen, som bär titeln The Strangest Stranger and Other Stories, sammanför helt nyproducerade verk med ett urval av Bärtås äldre produktion.

Magnus Bärtås konst yttrar sig som ett uppsökande av det underliga i vardagen, en nyfikenhet som tar fasta på det oväntade. Hans verk kännetecknas av minimalistiska installationer i olika tekniker bland annat omfattande videoessäer med utgångspunkt i personliga möten, där individens berättelse är ett fragment av en större historia.  Verken avslöjar en väv av samhällsfrågor, religiösa föreställningar och politiska ideologier som ställer viktiga frågor om tillhörighet, utanförskap och normativa värdesystem.

Enligt Magnus Bärtås handlar videoessäerna inte så mycket om att berätta om viktiga personer och andra människor, utan om hur vi skildrar oss själva och vilka berättelser vi är en del av. Hans konstnärliga videoverk fungerar både som litterära narrativ och som formella filmexperiment. Han undersöker olika perspektiv: vem berättar historien, hur ser relationen ut mellan berättaren, konstnären/författaren och subjektet och hur glider dessa röster mellan olika roller.

I utställningen The Strangest Stranger and Other Stories återkommer Magnus Bärtås till problematiken som uppstår i ett biografiskt berättande; omöjligheten att helt förnimma någon annans upplevelse men samtidigt inte ge upp sin strävan att vilja förstå en annan varelse.

Magnus Bärtås (f.1962) är verksam i Stockholm och arbetar som professor i fri konst på Konstfack. Han är en av Sveriges mest etablerade konstnärer som har haft flera framgångsrika internationella och nationella utställningar sedan 1990-talet. Han är konstnär, filmare och författare och det skrivna ordet utgör en viktig del av hans arbeten.

Vernissage lördagen den 27 februari kl 11-17

14.00 Mikael Nanfeldt, chef för Göteborgs Konsthall, hälsar välkommen

14.15 Världspremiär av Magnus Bärtås nya film The Strangest Stranger

15.30 Samtal mellan Magnus Bärtås och David Elliott, curator, skribent och professor i modern och samtida konst, samt Johnnie Walker, huvudpersonen i filmen The Strangest Stranger

Kontakt

Mikael Nanfeldt, Konsthallschef, +46 (0)31 368 34 51, mikael.nanfeldt@kultur.goteborg.se
Liv Stoltz, Utställningsintendent, +46 (0) 31 368 34 58, liv.stoltz@kultur.goteborg.se
Elin Henriksson, Kommunikatör, +46 (0) 70 432 99 93, elin.henriksson@kultur.goteborg.se