LINA SELANDER – This Misery of Light

2016.10.08 – 2017.01.29

Under hösten presenterar Göteborgs Konsthall en stor separatutställning med Lina Selander, en av Sveriges mest nyskapande konstnärer inom rörlig bild och Sveriges representant på 56.e upplagan av Venedig biennalen 2015. I This Misery of Light visas ett urval av Selanders tidigare verk tillsammans med det nyproducerade verket Ceremonin som visas för första gången.

I verket Ceremonin kastas vi halsbrytande genom tid och rum. Vi ser ett obrutet sigill utanför farao Tutankhamons grav. Vi blickar ut genom ögonformade öppningar bakom entrén till den forna Östtyska säkerhetstjänstens högkvarter. Även konstnärens hemort Bredäng förekommer, och fungerar som Rudbecks Sverige, en yta som döljer andra tider, platser och berättelser. Under en animerad sekvens visar sig en dialog ur Ingmar Bergmans Persona.

Liv Stoltz, utställningsintendent på Göteborgs Konsthall, berättar hur besökaren erbjuds en unik möjlighet att fördjupa sig i Selanders konst och dess centrum i komplexa, existentiella berättelser och undersökningar. ”Vi vill med denna separatutställning låta den avancerade berättelsen ta plats och argumentera för ett kritiskt förhållningssätt till en förenklad, linjär berättelse. Selanders konst blir alltmer relevant i en tid när komplicerade historier verkar undvikas till förmån för enklare framställningsmetoder, en utveckling som Göteborgs Konsthall ställer sig tveksam till.”

I rummen på Göteborgs Konsthall låter Selander strimmor av ljus möta ett mörker. De olika verken och deras lager av bild, text och ljud samspelar med varandra och som betraktare uppmuntras vi att redigera vår egen upplevelse när vi rör oss i rummen. Utställningsarkitekturen på Göteborgs Konsthall har skapats i samarbete med studio nav, Carl Fransson och Thomas Paltiel.

Lina Selander (f. 1973) bor och arbetar i Stockholm.  Selander har beskrivits som en poetisk filmare, politisk historieberättare, arkeolog och forskare, som i sin arbetsprocess kartlägger olika tankeprocesser. Genom ett samlande av material i arkiv och museer bygger hon upp ett eget arkiv där verken sedan skapas och finner sin form. Filmerna letar sig fram bland såväl historiska som förhistoriska eller mytologiska källor. Sedan några år tillbaka arbetar Lina Selander tillsammans med sin man Oscar Mangione.

Vernissage 8 oktober kl. 14:00-17:00

Kl. 14:00 Ann-Sofi Roxhage, t.f. konsthallschef, hälsar välkommen och Mikael Nanfeldt, utställningens curator, introducerar utställningen.

Kl. 15:30-16:30 Samtal om nya verket Ceremonin mellan konstnärerna Lina Selander och Oscar Mangione, tillsammans med Liv Stoltz, utställningsintendent och curator på Göteborgs Konsthall. Samtalet hålls i Göteborgs konstmuseums auditorium.

Fri entré!

Göteborgs Konsthall har öppet kl. 11:00-17:00 under vernissagedagen.

Presskontakt

Elin Henriksson, Kommunikatör, elin.henriksson@kultur.goteborg.se, 031 368 34 55
Ann-Sofi Roxhage, T.f. konsthallschef, ann-sofi@kultur.goteborg.se, 031 368 34 61
Liv Stoltz, Intendent, liv.stoltz@kultur.goteborg.se, 031 368 34 58

Pressbilder

Se och ladda ner pressbilder på Flickr/Göteborgs Konsthall

 

Läs mer om This Misery of Light