Göteborgs Konsthall anordnar #metoo-samtal


Del av konstverket Susanna and the Elders av Artemisia Gentileschi (år 1610). Bilden är beskuren.

Hur går vi vidare efter #metoo och #konstnärligfrihet? Lördagen den 16 december arrangerar Göteborgs Konsthall ett samtal med bland annat konstnärer och institutionsföreträdare om hur konstvärlden ska bryta sexistiska och patriarkala strukturer.

De senaste veckorna har tusentals personer inom olika branscher och verksamheter skrivit under upprop mot övergrepp och sexuella trakasserier. Häromdagen var det konstsveriges tur: 1625 bild- och formkonstnärer, intendenter, professorer, konststudenter och andra inom den fria konstens institutioner skrev under uppropet #konstnärligfrihet, mot trakasserier i konstvärlden.

– Den enorma kraft och mobilisering som ligger bakom #konstnärligfrihet och andra #metoo-upprop måste nu omvandlas till praktisk handling. Därför känns det viktigt att samlas och diskutera hur vi tar detta vidare, säger Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall.

Den 16 december anordnar Göteborgs Konsthall ett samtal med institutionsföreträdare, konstnärer och andra verksamma inom konstfältet. Syftet är att diskutera hur strukturerna som möjliggör dessa övergrepp kan stoppas.

Hur kan vi bryta ner den genikultur som präglat den manliga konstnärsrollen och gett utrymme för olika former av trakasserier och maktmissbruk? Vilka förändringar måste göras för att bryta dessa strukturer, och av vem? Hur kan vi arbeta vidare med sociala medier som en plattform för spridning och delning av motstånd?

En av konstnärerna som skrivit under uppropet är Sonia Hedstrand, del av konstnärskollektivet 0s +1s som ingår i utställningen Mozart´s Ghost – som kretsar kring frågor som feministiskt motstånd online.

I det här samtalet deltar Hedstrand tillsammans med bland andra Ingrid Elam, dekan vid konstnärliga fakulteten, Göteborgs Universitet, Anna Linder, konstnär och curator, Elin Wikström, konstnär och verksamhetsledare Gerlesborgsskolan, och Stina Edblom, konstnärlig ledare för Göteborgs Konsthall.

Fler medverkande tillkommer, se program i kalendariet.

Lördag 16 december 2017
Kl 14.00-16.00
Göteborgs Konsthall


Kontakt:

Stina Edblom, konstnärlig ledare
stina.edblom@kultur.goteborg.se
031-368 34 63

Malin Sandberg, kommunikatör
031-368 36 90
malin.sandberg@kultur.goteborg.se