Tre snabba frågor: Om Conceptual art book

 

Fotot tv: Dejan Habicht / Courtesy Moderna Galerija, Ljubljana

På lördag – 17 februari – ställer vi till med stor bokrelease av boken Conceptual art book på Göteborgs Konsthall! Boken, som är en antologi, samlar konstverk och texter av över 20 konstnärer, curatorer och skribenter. Boken är gratis och finns för dig att ta med dig hem på lördag. Nina Slejko Blom och Conny Blom (CAC) är redaktörer för boken.


Hej Nina och Conny! Berätta vad är Conceptual art book?

– Vi fick pengar från konceptkonst-legendaren Joseph Kosuth och beslöt oss för att göra en bok. Vi bjöd in en rad konstnärer och tänkare som vi respekterar att bidra med vad helst de tyckte kändes relevant för att på så sätt skapa ett slags tidsdokument – lika delar antologi och utställning i bokform. Vi tycker att resultatet blivit smått fantastiskt och är mycket nöjda med den eklektiska blandningen av avancerade, akademiska texter, poetiska reflektioner och textbaserade konstverk.

Över 20 konstnärer och skribenter medverkar i boken. Kan ni ge något exempel på innehåll i boken ni speciellt vill lyfta?

– Vi är väldigt glada för alla bidrag som gjorts speciellt för vår bokkontext – exempelvis Felix Gmelins text och Viktor Berniks fina derivat av hopp och drömmar från det konstanta textflödet på olika Internet-forum. Sedan tycker vi exempelvis Martha Rosler, Beti Zerovc och Dan Fox texter säger viktiga saker om konstvärlden och det samhälle vi lever i. Vi är också glada att kunna publicera ett par av Hito Steyerls texter parallellt med den samlingsvolym som hon själv sammanställt och publicerat genom Verso.

På Göteborgs Konsthall deltar ni i ett samtal tillsammans med Felix Gmelin. Vad kommer samtalet att kretsa kring?

– Om oss och Felix samt hans bidrag till boken! Vi har tidigare samarbetat med Felix i flera olika sammanhang, då vi i egenskap av curatorer bjudit in honom till olika projekt. Vid sidan av våra individuella konstnärskap driver vi sedan 2010 nollbudgetinstitutionen Conceptual Art Centre Bukovje/Landskrona inom ramarna för vilket vi curerat över 40 utställningar vid det här laget, och Felix har medverkat vid flera tillfällen. Det blir ett intressant samtal som kommer tangera allt från alternativa ekonomier och sociala hierarkier till giraffer.


Bokreleasen och samtalet mellan Nina Slejko Blom, Conny Blom och Felix Gmelin drar igång runt kl 13 på lördag den 17 februari. Här hittar du Facebook-eventet – bjud gärna in dina vänner!