Så skriver recensenterna om GIBCA 2017

collagepress

 

Göteborgs Internationella Konstbiennal recenseras just nu i flera tidningar och radioprogram. Här har vi samlat ett urval av recensionerna! God läsning.

Omfattande biennal ställer frågorna försiktigt – Göteborgs-Posten 
”Det är en både tänkvärd och motsägelsefull biennal, som – paradoxalt nog – lyckas belysa rädslan den hade som avsikt att motverka.” skriver Sara Arvidsson i Göteborgs-Posten. Hon menar också att ”Göteborgs Konsthall bjuder på den mest koncentrerade upplevelsen. Här visas även Fatma Bucaks installation med zinkplåtar, i vilken hon tycks vilja avtäcka ondskans kärna genom att abstrahera bilder från dagstidningar.” 15 september 2017.

Blek biennal backar för brandfacklor – Dagens Nyheter
”Biennalen verkar vilja undvika de mest akuta spänningarna. I stället backar den ett par steg för att få syn på de grundläggande mönstren – de nu hotade idéerna om tolerans och jämlikhet som varit bärande i det sekulära samhället; frågorna om frihet och ansvar, som i Guds frånvaro blir individens existentiella börda.”, skriver Dan Jönsson i Dagens Nyheter. 14 september 2017.

Göteborgs Internationella Konstbiennal – Omkonst
”Arkivutställningen om Sigrid Hjerténs och Isaac Grünewalds utställning på konsthallen 1935 ger en intressant inblick i den tidens antisemitism och kvinnoförakt i förhållande till historieskrivningen då och nu.” skriver Berit Jonsvik, Omkonst. 15 september 2017.

Sekularitet i konsten – P1 Kultur 
”Temat är intressant” menar Mårten Arndtzén i P1 Kultur. ”Jag saknar bland annat konkreta konstverk som sysselsätter sig med det andliga, religiös konst. Som ett slags stresstest av det sekulära”. ”Det är som att utställningen hela tiden vill hålla sig lite på avstånd från samtiden”. 14 september 2017.

Angelägen Göteborgsbiennal om att kunna leva tillsammans – Svenska Dagbladet
”Det verk som gör djupast intryck på mig är Santiago Mostyns installation ”Citizen” (2017), som har fått ett eget rum på Göteborgs Konsthall”, skriver Anna Nittve i Svenska Dagbladet. 17 september.

En utställning med problem – Aftonbladet
”Undertitelns ”Om sekularitet” är möjligen tydligare som en kommentar till de förändringar världen står inför” skriver Ulrika Stahre i Aftonbladet. 16 september.