Göteborgs Konsthall tar ställning mot nazism

”Frågan är inte om hatiska uttalanden omfattas av yttrandefriheten, utan snarare varför frihet i vissa europeiska sammanhang har kommit att definieras som friheten att hata? Vad innebär det när frihetsbegreppet förvrängs för att bekräfta diskriminering, främlingsfientlighet, rasism och nationalism?”

 – Judith Butler, amerikansk filosof och teoretiker.

Det här citatet är en utgångspunkterna för utställningen WheredoIendandyoubegin – On Secularity – pågående utställning på Göteborgs Konsthall, som en del av Göteborgs Internationella Konstbiennal. Utställningen väcker tankar kring hur man i ett samhälle med olika kulturella och religiösa skillnader kan leva tillsammans.

Idag marscherar Nordiska Motståndsrörelsen på Göteborgs gator. Det är utveckling vi ser på med stor oro och sorg.  Konsten har en unik roll i samhället. Den kan öppna upp för nya perspektiv, beröra och uppröra – och framförallt skapa bryggor till nya samtal och möten. Samtidigt hotas idag fler och fler konstnärer, författare och poeter av nynazistiska rörelser. Vi vill idag uppmärksamma konsten och konstnärernas roll för att värna om demokrati och yttrandefrihet – om ett samhälle utan rädsla, hot och våld.

Det händer på Göteborgs Konsthall under dagen

grunewald-hjerten555x200

  • Vi har under dagen som vanligt öppet kl 11-17.
  • Klockan 13 anordnar vi en specialvisning av utställningen WheredoIendandyoubegin – On secularity. Konstnären Azadeh Esmaili visar utställningen med utgångspunkt i frågor kring mångfald, migration och yttrandefrihet. Läs mer om visningen här.
  • I Läsrummet på Göteborgs Konsthall pågår en arkivutställning om Isaac Grünewald och Sigrid Hjertén 1935 – en utställning vars reaktioner präglades av antisemitism och kvinnoförtryck – ämnen som i dag är sorgligt aktuella. Ta gärna del av utställningstexterna.

Kulturinstitutionernas gemensamma ställningstagande

Den 21 september skickade representanter från flera göteborgska kulturinstitutioner ut ett gemensamt pressmeddelande. Göteborgs Konsthall står bakom ställningstagandet.


Vi, representanter för flera kulturinstitutioner i Göteborg, känner en djup sorg och oro över att nazistiskt hat, hot och våld har blivit allt vanligare runt om i världen och så även i Sverige. På lördag 30 september kommer Nordiska motståndsrörelsen att genomföra en demonstration i Göteborg.

Det är ofattbart att nazister återigen intar våra offentliga platser. Därför har vi valt att under den dagen, på olika sätt och utifrån våra olika inriktningar, visa att vi står enade mot alla former av nazism, rasism och främlingsfientlighet. Runtom i världen förföljs och förtrycks människor och bland dessa också kollegor som genom konst- och kulturyttringar verkar för det fria ordet.

Vi vill idag påminna om allas vårt mänskliga ansvar för att historien inte glöms bort. Vi kommer aldrig att vara tysta!

Anna Rosengren – Förvaltningsdirektör, kulturförvaltningen
Björn Sandmark – VD Göteborgs Stadsteater
Mattias Andersson – Konstnärlig ledare, Backa Teater
Pontus Stenshäll – Konstnärlig ledare, Göteborgs Stadsteater, Götaplatsen
Sten Cranner – VD och konstnärlig chef Göteborgs Symfoniker/Göteborgs Konserthus
Christina Backman – VD Hasselbladstiftelsen
Christina Björklund – VD GöteborgsOperan
Lotta Lekvall – VD Folkteatern
Frida Röhl – Konstnärlig ledare Folkteatern
Karl Magnusson – Stabschef, Världskulturmuseet
Anette Eliasson – Chef Göteborgs stadsbibliotek, kulturförvaltningen
Anna Hyltze – Tf Museichef Göteborgs konstmuseum, kulturförvaltningen
Carina Sjöholm – Museichef Göteborgs stadsmuseum, kulturförvaltningen
Björn Varenius – Museichef Sjöfartsmuseet Akvariet, kulturförvaltningen
Nina Due – Museichef Röhsska museet, kulturförvaltningen
Martin Hansson – Teaterchef Stora Teatern, kulturförvaltningen
Stina Edblom – Konstnärlig ledare Göteborg Konsthall, kulturförvaltningen
Emma Brattgård – Chef Frilagret, kulturförvaltningen

Läs pressmeddelandet från den 21 september i sin helhet här